2374

Става страшно: Напрежението на границата между Сърбия и Косово расте

"Един от най-тежките дни за нашия народ в Косово беше днес, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич и направи оценката, че ситуацията е много сериозна, съобщава вестник "Вечерне новости".
Албанците са ангажирали и снайперисти да наблюдават къщите на млади сърби, които може да се противопоставят на противозаконните им действия, съобщи президентът в обръщение към нацията по повод ситуацията в северно Косово.
"Ние знаехме още снощи какво планира Прищина. Днес след 6 часа тези сили преминаха в северно Косово. Това е шестото им нахлуване, но най-бруталното досега", каза Вучич и обвини Прищина, че не спазва задълженията си относно свободата на движение, фигуриращи в споразумението с Белград.
Той показа фотография на автомобил на Бърза помощ, който превозвал болен, и който бил спрян, за да му бъде свален регистрационният номер. "А това са табели на суверенна държава", каза Вучич.
Той заяви, че Прищина не спазва основното си задължение - създаването на Съюз на сръбските общини /ССО/ и добави, че това, че ССО не е формиран, не интересува никого на света.
"Вече няма да мълча пред никого, всеки ден ще казвам на народа какво правят и как нарушават всички договорености" каза президентът.
Рано тази сутрин косовските специални части Росу бяха разположени в северно Косово, което предизвика тревога и недоволство у местните сърби.
Прищина взе решение автомобилите с регистрационни номера от Сърбия да бъдат сменени задължително с такива с регистрация от Косово.
Вучич обсъди ситуацията с европейския външен министър Жозеп Борел и с гостуващия в Белград специален представител на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?