1553

Става страшно - Киргизстан съобщи за тежки боеве с Таджикистан

Нещо става с този свят. Киргизстан съобщи за "интензивни сражения" с Таджикистан и заяви, че централноазиатският му съсед придвижва сили и оборудване към границата, пише БГНЕС

Двете държави се обвиниха взаимно, че са възобновили боевете в спорния район въпреки споразумението за прекратяване на огъня.

В изявление киргизката гранична служба заяви, че нейните сили продължават да отблъскват атаки.

"От таджикска страна продължава обстрелът на позициите на киргизстанската армия, а в някои райони се водят интензивни сражения", се казва в съобщението.

Камчибек Ташиев, ръководител на Държавния комитет по национална сигурност на Киргизстан, беше цитиран от руската информационна агенция РИА да казва, че жертвите сред военните са много.

"Ситуацията е трудна, а що се отнася до това какво ще се случи утре - никой не може да даде никакви гаранции", каза той. Хиляди хора вече бяха принудени да се евакуират.

Отделно от това РИА цитира източник, според когото са загинали 17 души, включително 11 киргизстански граничари.

По-рано през деня президентът на Киргизстан Садир Джапаров и таджикският му колега Емомали Рахмон се договориха да разпоредят прекратяване на огъня и изтегляне на войските на регионална среща на върха в Узбекистан, съобщиха от офиса на Джапаров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
R.I.P. РоZZия

R.I.P. РоZZия

17.09.2022 | 10:49

Разпадът на империята на злото е неудържим. Сбогом СССР, сбогом Евразия, сбогом империя, сбогом Руска федерация! Да му мислят филите, които още не са обърнали палачинката. Даже и тъпият военен министър се усети.

Отговори
6 2
ОДКС - ОНД РАЗПАД

ОДКС - ОНД РАЗПАД

17.09.2022 | 07:18

СССеРе 2.0 се разпада, след неуспешния опит да вампиряса! Сега очаквам хибридите да залаят защо САЩ, НАТО, ЕС не се намесят и тук!!!

Отговори
6 5
Западняк

Западняк

17.09.2022 | 04:32

Руски новини = фейк нюз. Марица = фейк.

Отговори
3 1
Факти

Факти

16.09.2022 | 23:54

Ако някой има съмнения, че вече сме в 3та световна война да си ги изтрие от главата.

Отговори
4 9
Бъчълър

Бъчълър

17.09.2022 | 02:06

Така ли му казват на разпадането на Русия? Време е за революция, време е руснаците сами да вземат държавата си в свои ръце и да освободят всички подтиснати народи. Е, държавата им ще се свие до много по-малка територия, но ще бъде истинската им държава, където ще могат да се докажат на себе си и света, че могат да правят и градят а не да унищожават и завладяват.

Отговори
12 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?