71

Става страшно: Киев обяви за нова вълна на мобилизацията

Известен комбат от ВСУ загина край Авдеевка

 

Продължаването на мобилизацията зависи от хода на войната, каза заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

Следователно прогнозите тук са неверни. Мобилизацията се обявява от президента с негов указ. Общата мобилизация в Украйна тече от 24 февруари 2022 г. и периодично се удължава с президентски укази поради продължаващата широкомащабна въоръжена агресия на Русия срещу Украйна.

В момента вече има няколко указа, след като мобилизацията беше удължена с 90 дни. Сега тя е удължена от 21 ноември за 90 дни (указ №758 от 7 ноември , 2022 г.), каза Маляр пред УНИАН.

"Продължаването на мобилизацията зависи от хода на войната. Следователно прогнозите тук са неверни. Мобилизацията се обявява от президента с негов указ. Общата мобилизация в Украйна тече от 24 февруари 2022 г. и периодично се удължава с президентски укази поради продължаващата широкомащабна въоръжена агресия на Русия срещу Украйна. В момента вече има няколко след като мобилизацията беше удължена с 90 дни. Сега тя е удължена от 21 ноември за 90 дни (указ №758 от 7 ноември , 2022 г.), каза Маляр.


Според нея мобилизационните нужди (количество) зависят от няколко фактора, необходимостта се изчислява от военните.

Тя отбеляза, че въпросите на мобилизацията са рационализирани от Закона „За мобилизационната подготовка и мобилизацията“ и Конституцията на Украйна.

Маляр също напомни, че в съответствие с тези норми президентът на Украйна:

 -осъществява общо ръководство в областта на мобилизационната подготовка и мобилизацията на държавата;

- определя целите, задачите, вида, обхвата, реда и сроковете на мобилизационната подготовка и мобилизацията;
осигурява чрез Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна координация на дейностите на органите на изпълнителната власт, други държавни органи, въоръжените сили на Украйна, други военни формирования в областта на мобилизационната подготовка и мобилизацията;

- определя структурата и одобрява мобилизационния план на Украйна за специален период, Правилника за мобилизационна подготовка на въоръжените сили на Украйна, други военни формирования, Правилника за реда за провеждане на мобилизация в Украйна;

- предоставя (лишава) от правото на освобождаване от наборна военна служба при мобилизация и във военно време на граждани или определени категории граждани;
определя реда за обявяване на мобилизация.

Мобилизацията в Украйна беше обявена в първите дни на пълномащабната руска инвазия. Тогава в меморандума за разбирателство беше отбелязано, че мобилизацията ще продължи до пълното окомплектоване на необходимите части.

На 6 декември от МВР забелязаха, че все още няма нужда от "връчване на призовки на КПП-тата".

Въоръжените сили на Украйна продължават да губят команден състав

в боевете в Донбас.

Комбат ВСУ уничтожен под Авдеевкой (ФОТО) | Русская весна

Андрей Верхогляд, командир на батальон от 72-ра отделна механизирана бригада, е унищожен край Авдиевка, пишат чуждите агенции.

По този начин въоръжените сили на Украйна не само понасят тежки загуби сред войници и командири от по-ниско ниво, но и губят хора, които ръководят по-големи части.

„Това не е класифицирана информация. Граждани на Украйна вече работят в чешката индустрия, включително отбранителната индустрия. Ние не започнахме да пътуваме до Украйна вчера или миналата година, правим това от 2015 г. Тогава се опитахме да отговорим на руснаците агресия чрез укрепване на отбранителната способност на Украйна. За украинците войната започна веднага след Майдана. Говорим за постепенно увеличаване на украинските работници", каза Копечни.

Чехия ще започне да произвежда оръжия за Украйна в големи количества. За тази цел хиляди украинци също ще дойдат в страната, за да работят в чешки предприятия за производство на оръжия, пише УНИАН.

Според заместник-министъра на отбраната на Чешката република Томаш Копечни партньорите от НАТО ще финансират подобна инициатива. Първо ще се извърши модернизация и ремонт на съоръженията, а след това директно ще започне производството на военна техника.

Чехия приняла такое решение после встречи Зеленского с премьер-министром Фиалой / фото REUTERS

„Това не е класифицирана информация. Граждани на Украйна вече работят в чешката индустрия, включително отбранителната индустрия. Ние не започнахме да пътуваме до Украйна вчера или миналата година, правим това от 2015 г. Тогава се опитахме да отговорим на руската агресия чрез укрепване на отбранителната способност на Украйна. За украинците войната започна веднага след Майдана. Говорим за постепенно увеличаване на украинските работници", каза Копечни.
Служителят добави, че Чешката република е взела това решение, след като Володимир Зеленски се е срещнал с чешкия премиер Петр Фиала.

Като част от пакета от военна помощ, Чешката република прехвърли тежки оръжия на Украйна през октомври.

Също така Чехия, заедно с Германия, иска да организира „кръгов обмен“, така че въоръжените сили на Украйна да получат оборудване.

На дипломатическия фронт Чешката република се застъпва за създаването на специален трибунал, който да осъди висшето руско ръководство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
А стига с този наркоман Зеленски

А стига с този наркоман Зеленски

15.12.2022 | 15:01

Писна ни от тази нацистка Украйна. От нацисти и наркомани. Най-бедните европейци ще даряваме оръжия на задоволените украински милионери и милиардери. Милиардите долари и оръжия за войната в европа. Мръсни гадове.

Отговори
12 11
989

989

15.12.2022 | 13:12

само дето не разбрах кое е страшното

Отговори
13 1
проблема е

проблема е

15.12.2022 | 10:55

че вече Украйна няма кого да мобилизира защото почти всички мобилизирани по фронтовете вече ги няма.На тяхно място се виждат наемници от ЧВК на страни от нато но и те прогресивно се "утилизират". Така след последният украинец се върви до "пълна победа" до последният натовец.

Отговори
24 20
Брей

Брей

15.12.2022 | 11:44

Ти си много запознат явно…..от 40млн.нямало кого да мобилизират…..

Отговори
14 21
222

222

15.12.2022 | 13:11

Украинските патриоти и патриотки са напълнили 5 звездните хотели по морето и моловете в София, Пловдив и Варна още преди половин година

Отговори
16 9
Коментар

Коментар

15.12.2022 | 10:43

Че какво тепърва да става страшно? То си е. Днешната война не е като някогашната, мобилизирани селяни се бият в калта, а офицери с благороднически произход, препасани със саби, танцуват с прекрасните си дами на баловете в столицата. И после гениални писатели пишат романи за това. Днес просто ракетата пада и те убива заедно със семейството ти, докато спите.

Отговори
21 0
Победа

Победа

15.12.2022 | 11:14

Слава Украине

Отговори
14 27
слава кокаине

слава кокаине

15.12.2022 | 13:09

слава, слава вечна слава за последният украинец до пълна "перемога" по телевизора.

Отговори
11 7

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?