71

Става страшно: И Канада прати военен кораб в Куба след руската и американска ядрени подводници ВИДЕО СНИМКА

Експерти се опасяват от нова Карибска криза, която едва не доведе до ядрена война между САЩ и СССР през 1962-а 

 

Канадският военен кораб "Маргарет Брук" акостира в Куба, където тази седмица пристигнаха и две ядрени подводници, едната руска, а другата американска, предаде Франс прес, цитиран от БТА. 

Канадският плавателен съд е пристигнал в пристанището на Хавана вчера сутринта. Пристигането на тази военноморска флотилия на около 150 километра от бреговете на Флорида става на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Русия във връзка с войната в Украйна, отбелязва АФП.

Това е "първото посещение на Кралските канадски военноморски сили в Хавана от 2016 г. насам", съобщи канадското съвместно оперативно командване на страницата си във "Фейсбук".

Посещението, което е планирано да продължи до понеделник, бележи "признаване на дългогодишните двустранни отношения" между двете страни, добави канадското командване.

В сряда руската ядрена подводница "Казан" пристигна в пристанището на кубинската столица, придружена от фрегатата "Адмирал Горшков", както и от петролен танкер и влекач.

"Нито един от корабите не носи ядрено оръжие" и те не представляват "заплаха за региона", заяви миналата седмица кубинското Министерство на революционните въоръжени сили.

В Куба се намира и американска ядрена подводница, съобщи в четвъртък Пентагонът. Ядрената подводница "Хелена" е в Гуантанамо, американската военноморска база на острова, "на рутинно посещение", съобщиха от Южното командване на САЩ.

САЩ заявиха, че следят развитието на ситуацията в Куба, но допълниха, че разполагането на руските кораби не представлява пряка заплаха.

По време на Студената война Куба беше съюзник на Съветския съюз. Разполагането на съветски ракети в Куба през 1962 г. предизвика Карибската криза, която едва не доведе до война между САЩ и СССР, посочва АФП. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?