4232

Статуя на Танцуващия Мойсей, открита след 2175 години в града на гладиаторите

Статуята на „Танцуващия Мойсей“, отново се появи на бял свят след 2175 години в древния град Стратоникея, известен още като "Градът на Гладиаторите" в окръг Мугла, Югозападна Турция.

Според изявлението на Министерството на културата и туризма в Анкара, статуята открита от археолозите в античния град. Тя се различава от копията от римския период, като тя е и единственото оригинално произведение достигнало до наше време от елинистическия период.

За археолозите също е важно, че работата показва, че Филискос, известният скулптор от елинистическия период, е работил в Стратоникея.

Главата и ръцете на статуята, която беше открита заедно с основата й при разкопките, извършени във фригидариума на Римската баня в античния град Стратоникея, не са открити.

Копие на тази статуя преди това е било открито в римските бани в древния град Перге, както и в Родос.

Скулптурата ще бъде изложена в Музея Мугла след обработка и консервация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гушев

Гушев

10.12.2023 | 14:18

Я докато си пълниш гушата със кашер хонорар Вземи ни осветли къде още Мойсей не е танцувал И къф му се пада Родшилд Боби Михайлов ли Лечков ли или просто на Киро Простото деверов сват по права линия на Лена от сглобката и на Мисирчев мисирката и на Боко тиквата свирката Я знам че Дилян е само кум

Отговори
2 0
Географ

Географ

10.12.2023 | 11:26

А кому ура търсят чиииииифутите на изконно арабска земя наречена Палестина след като ни осветляват че техния Мойсей танцувал в Турция остров Родос Варшавското гето Херсон Одеса Москва Париж Даже е танцувал лично пред Франко и пред чичко Хитлер в Аушвиц и Бухенвалд Също така е танцувал и в Холивуд и Конгреса на ФАЩ и продължава да танцува доколкото имам информация и МВФ Много игрив бе тоя Мойсей па гледам и интернационалист си пада та даже и ционист

Отговори
3 1
Изкуствовед

Изкуствовед

10.12.2023 | 10:26

И защо римляните ще увековечават пророк от еврейската митология? И откъде накъде пък ще танцува? Това трябва да е някаква шега сред археолозите.

Отговори
5 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?