3906

Статуя на нимфа, открита в Турция, се оказа Афродита

Статуя на нимфа, открита на 4 метра под повърхността по време на разкопките, извършени в древния град Амастрис, намиращ се в централна Турция, е определена като статуя на Афродита.

 

Статуята беше изложена в музея на Амасра. Тя беше открита докато се извършваше научен сондаж в древния град. Смята се, че високата 1,53 метра статуя на нимфа датира от 2 век.

 

1800-годишната статуя е изследвана подробно от академици и експерти от университета Бартън и Министерството на културата и туризма в Анкара. Експертите проучиха внимателно приблизително 20 примера за статуи на Афродита, намерени в Турция и установиха, че статуята има характеристиките както на нимфа, така и на Афродита. Допълнителни изследвания доказаха, че статуята е на Афродита.

 

Говорейки за статуята, заместник-директорът на музея Амасра, Гюрай Джан Айтекин заяви: „Целта ни беше да изследваме древна сграда в района и открихме статуята на приблизително 4 метра под земята. Представихме го като водна фея, защото районът, където го намерихме, беше район, който смятахме за басейн. Но прегледите показаха, че е по-скоро като Афродита.

 

Говорейки за характеристиките на статуята, Айтекин отбеляза: „Виждаме примери за тази статуя още през 4-ти век пр. н. е. Имаме открити произведения, в тази специфична поза направени през този класически период. Тази статуя също е в позиция S. Виждаме този пример, особено в школата на Праксител. Знаем, че тази форма е допълнително оформена през по-късния елинистически период и нейните копия са направени и през римския период. Смятаме, че нашата статуя е от римския период. Възможно е да е направена между 180 и 200 г., тоест през последната четвърт на втори век.“

Айтекин също изтъкна значението на статуята за музея и региона: „Статуята е важна и за нашия музей в това отношение. Музеят е дом на артефактите, открити от повърхностни и фундаментни разкопки в и около Амасия. Това е произведение, което ще допринесе за обогатяване на информацията за региона. Градът ни вече е в предварителния списък на ЮНЕСКО със своята крепостна структура. И благодарение на тази статуя ние ще обявим на света факта, че е бил важен пристанищен град през римския период.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?