Следвайте ни

Стартира мегапроектът Канал Истанбул СНИМКИ

viber icon

Днес на тържествена церемония в Истанбул бяха положeни основите на Канал Истанбул. Този правителствен мегапроект, свързващ Мраморно море с Черно море, е изключително подкрепен от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


Мегапроектът, който Ердоган, още като министър-председател на Турция през 2011 г., разкри като своя „мечта“ и го представи като "щур проект", днес започва да се реализира. 


Началото бе поставено с полагането на основите на първия мост, който ще бъде построен над канала, след 10-годишен процес на проучвания и доклад за оценка на въздействието върху околната среда.


В същото време това ще е ключов мост, който е и последна част от вече построен друг мега проект - Северната околовръстна магистрала на Истанбул, която започва от кв. Силиври, преминава през новото летище Истанбул, продължава през Босфора по новоизградерия трети мост Явуз Султан Селим и се включва в магистралата за Анкара. Така се осъществява транзит през Истанбул, без да се налага влизане в оживените райони на мегаполиса. 
 
Канал Истанбул ще бъде построен от европейската страна на турския мегаполис и ще бъде с дължина около 45 километра, широчина на основата 275 метра и 20,75 м. дълбочина.


След обявяването на проекта от Ердоган, проучванията за оценка на маршрута на канал Истанбул бяха проведени от различни университети през 2011-2013 г.


През 2013-2014 г. е изготвен предварителен проект след получени геоложки и геотехнически данни от сондажните работи по трасето, определено за канала.


Чрез изследване на опита на изкуствените водни пътища в света беше изготвена пътна карта на проектите за проучване и през 2014-2017 г. бяха проведени предварителни проучвания за проекта за проучване.


Подробни полеви, лабораторни изследвания и процес на доклад за оценка на въздействието върху околната среда на канал Истанбул бяха проведени през 2017-2019 г.


Общо 204 учени и експерти от различни университети и институции са работили по проекта „Канал Истанбул“.


Предвижда се също да бъде изградено яхтено пристанище, контейнерни пристанища, зона за отдих и логистичен център като допълнителен компонент на проекта към съоръженията и структурите, необходими за канал Истанбул.


Общите разходи за проекта се прогнозират на 75 милиарда турски лири (8,6 милиарда долара) и се очаква да бъдат изградени в рамките на публично-частно сътрудничество. По време на срещата, на която Ердоган обяви проекта, той каза също, че проектът ще бъде финансиран изцяло чрез национални ресурси.


Очаква се проектът да бъде завършен след седем години, с около година и половина подготвителни работи и пет и половина години строителство.


Шест моста ще бъдат построени над канал Истанбул, който ще превърне Истанбул в град с две морета.


Нови жилищни райони с над 250 000 апартамента се планират да бъдат построени от двете страни на канал Истанбул.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

B.BORISOV

B.BORISOV

27.06.2021 | 00:21

P O Z D R A V L E N I Y A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?