Следвайте ни

Стартът е днес! Българска следа в най-голямото дело срещу италианската мафия

Над 350 членове на престъпната организация Ндрангета се изправят пред съда

viber icon

Най-големият мафиотски процес в историята на Италия започва днес. Над 900 свидетели ще дадат показания срещу повече от 350 подсъдими, включително политици и държавни служители, обвинени като членове на организацията Ндрангета.

Делото е историческо, защото всички 350 обвиняеми ще бъдат съдени заедно. За целта италианските власти са построили специална съдебна зала с капацитет от 1000 места с клетки за подсъдимите. Поради ограниченията, свързани с коронавируса обаче, много от обвиняемите ще присъстват по видеовръзка от ареста по време на първите изслушвания.

Почти всички обвиняеми бяха арестувани в рамките на 48 часа през декември 2019 г. като част от мащабна акция срещу организираната престъпност в страната. Разследването срещу един от най-сериозните престъпни синдикати в страната е продължило 3 години и обхванало 11 градове и области. Около 2500 полицаи са били част от акциите във Вибо Валентия и Калабрия - райони, контролиран главно от клана Манкузо на Ндрангета.

Освен стотиците гангстери, на съдебната скамейка се изправят и бивш сенатор, шеф на полицията, местни съветници и редица бизнесмени, обвинени в подпомагане на мафията, някои от които арестувани зад граница в Германия, Швейцария и България.

Прокурорът по делото Никола Гратери обяви, че това е най-голямата операция срещу престъпните синдикати в страната от акциите в Палермо през 1986-90 година, когато сицилианските прокурори поставят 475 души на подсъдимата скамейка. За предстоящия процес екипът на прокуратурата вече е събрал 24 000 аудио записа от подслушвания и прихванати разговори, които според обвинението категорично ще докажат вината на всички обвиняеми.

Според прокуратурата голяма част от средствата, реализирани от престъпната дейност в страната, са били изнасяни в трети страни, където са изпирани от различни италиански бизнесмени. Все още няма информация от финансовите власти в Италия дали част от мафиотските капитали са преминали през България, но вероятността за това е голяма.

Макар години наред кланът на Ндрангета да остават в сянката на много по-мощните организации като Коза Ностра и Камора, днес той е най-мощната престъпна групировка в Италия и една от най-богатите в света.

Изследване на властите в Италия през 2013 г. изчислява, че Ндрангета е по-мощна във финансова гледна точка от Deutsche Bank и McDonald’s, взети заедно, с годишен оборот от над 53 млрд. евро. Според разследващите тайната на успеха на синдиката се крие в предпазливостта на най-висшите членове. Някои от лидерите се оказва, че ръководели канали за трафик на стойност стотици милиони без да напускат малките си отдалечени села.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дон Корлеоне

Дон Корлеоне

13.01.2021 | 11:59

А във България КОГА? Тя Италианската Мафия ряпа да яде пред Българската! Или както се както се казва В Италия държавата си има Мафия а във България Мафията си има държава!

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?