49

"Старлинк" кандидатства за лиценз в Турция дни след срещата Ердоган-Мъск

Старлинк, сателитното интернет предприятие на компанията за изследване на космоса SpaceX, официално кандидатства за получаване на лиценз в Турция, само дни след като основателят му Илон Мъск се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган в САЩ

Заявлението на компанията до Службата за информационни и комуникационни технологии (BTK) за нейната сателитна интернет услуга беше потвърдено от Йомер Фатих Саян, заместник-министър на транспорта и инфраструктурата на Турция.

Старлинк, която предлага сателитни услуги в ниска околоземна орбита, изрази желанието си да работи в нашата страна“, написа Саян в социалните мрежи.

„В отговор на тяхното искане днес проведохме продуктивна среща с представители на SpaceX в Службата за информационни и комуникационни технологии“, допълни той.

Саян сподели, че ще съберат обратна връзка от заинтересованите страни, включително телекомуникационния сектор и обществеността, относно сателитните услуги в понеделник.

Съобщението дойде, след като Ердоган прие Мъск в Ню Йорк, който е и ръководител на производителя на електрически автомобили Тесла.

По време на срещата Мъск заяви, че SpaceX желае да работи с турските власти за получаване на необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги Старлинк в Турция.

Ердоган заяви, че Турция е отворена за сътрудничество със Старлинк.

SpaceX на Мъск работи с космическата индустрия на Турция, изстрелвайки някои от нейните комуникационни сателити.

Ердоган също покани Мъск да създаде фабрика на Тесла в Турция. От своя страна Мъск допълни, че много турски доставчици вече работят с Тесла и че Турция е сред най-важните кандидати за следващата фабрика.

"Обсъдихме с Мъск както инвестицията на Тесла в Турция, така и предприемането на съвместни стъпки в космическите изследвания", обяви Ердоган пред репортери в четвъртък.

Той допълни, че Мъск "най-вероятно" скоро ще дойде в Турция и ще посети най-големия авиационен и технологичен фестивал в страната. Текнофест трябва да започне в егейската провинция Измир на 27 септември и да продължи до 1 октомври. 

Мъск си тръгна от срещата с Ердоган, като носеше старателно под мишница книги на турския президент.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Знаете ли защо?

Знаете ли защо?

22.09.2023 | 18:29

Президент Радев не се срещна с Мъск в Ню Йорк? Миришат му партенките.

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?