71

Стълпотворение: Страховити опашки пред ферибот за гръцки острови СНИМКИ

Над 50 000 турци посетиха 10 егейски острова за 9 дни

Над 50 000 турски граждани са посетили гръцките острови граничещи с Турция по време на деветдневния празник Курбан Байрам, заяви Къванч Мерич, президент на клона на Измир BTK на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB).

АА

Уникалната възможност за виза при пристигане за турски граждани, пътуващи единствено до няколко гръцки острови, предизвика значителен интерес особено през този период.

Това затрудни достъпът до редица гръцки острови, за пътници предпочели да пътуват до тях с директни фериботни линии от Турция. 

Визата за ограничен достъп, която влезе в сила по-рано през пролетта, позволява на турците да посещават 10 гръцки острова за до една седмица, без да се налага да кандидатстват за пълен достъп до Шенгенското пространство.

Мерич отбеляза, че още преди празника е било ясно, че ще бъде много натоварено. „Квотите по отношение на визата при пристигане бяха запълнени дни предварително и имаше дни, в които бяха спрени, без да се приемат повече молби за визи.“

Приблизително 1500-2500 души преминават на островите дневно“, отбеляза той.

АА

Според данните от Гърция 13 000 са посетили остров Лесбос, 15 000 са посетили Самос и 11 000 са посетили Хиос“, обясни Мерич.

„Островите станаха модерни, има значителен поток. В момента егейските острови вероятно чупят рекорди за всички времена по посещаемост. Изглежда, че ще завършат годината с голям рекорд.“

Хюрийет

Мерич заяви, че островите с директни връзки са били по-посещавани, цитирайки, че допълнителните линии са били подсилени до някои от тях като Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Родос.

"С визата издавана при пристигане можете да останете само 7 дни и 6 нощи", отбеляза Мерич.

Не е разрешено пътуване между островите. Но времето за изчакване за виза е по-малко“, добави той.

Мерич сравни двата вида визи и обясни, че докато за шенгенска виза трябва да се чака с месеци, за виза при пристигане процедурите приключват в рамките на една седмица от подаването на необходимите документи.

„Но по време на ваканционния период най-големият ни страх беше, че времето за изчакване за визи при пристигане ще бъде дълго. С изключение на Родос, на други острови вървеше доста добре“, отбеляза той.

"Чухме, че се чака при влизане в Гърция до 3,5 часа, но видяхме и сериозна подготовка на островите. Ваканционният сезон е много натоварен. Такава интензивност не се случва през цялото време", добави той.

„Вярвам, че времето за чакане ще намалее допълнително в бъдеще.“

Освен това Мерич също спомена, че шенгенска виза е малко по-скъпа от визата при пристигане.

Междувременно Шенгенското изпитание продължава за турските граждани. Статистиката показва, че процентът на отказ нараства. Средно 16 от 100 души не могат да получат виза. Единствената страна с по-отрицателна средна стойност от Турция в тази област е Иран.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?