Следвайте ни

Срив в една най-големите банки в Турция засегна 18 милиона клиенти

viber icon

Една от най-големите банки в Турция - "Акбанк", претърпя срив в системата от вторник сутринта, оставяйки клиентите си без достъп до сметките си.

Поради безпрецедентен срив на базата данни на банката над 18 милиона граждани бяха засегнати. Картите не работят, банкоматите спряха, плащанията бяха забавени.

Според изявление на Акбанк „Прекъсванията, започнали на 06.07.2021 г. и причинени от техническия проблем в основния компютър на нашата банка, продължават. Всички канали, с които обслужваме нашите клиенти, са засегнати от този проблем. Нашите съответни звена и технологични бизнес партньори продължават да работят за решение. Съобщенията в социалните медии не отразяват реалността. Нашите клиенти могат да са сигурни, че сме предприели всички предпазни мерки. Няма нарушения на сигурността.“, се казва в съобщение от банката в Туитър.

Банката заяви категорично, че не е хакната, и няма финансов проблем, но и все още не е обяснила какво точно се е случило. Това доведе до нови коментари и спекулации. 

Междувременно международната хакерска група Anonymous също заявиха, че не са хакнали Акбанк.

Потребителите все още не могат да извършват своите транзакции или достъп до системата за цифрово банкиране. 

Цената на този провал на Акбанк, продължаващ и днес, изглежда ще е доста висока, като тя освен материална е преди всичко в доверието на клиентите. 
Много от клиентите се обърнаха към социалните медии, за да изразят разочарованието си от провала.

Независими финансови експерти обявиха, че това е историческо събитие в световната банкова система и допълниха: „Не бих искал да съм на тяхно място“. Появиха се слухове, че банковата база данни, е пострадала сериозно и ИТ специалисти се опитват да я възстановят от резервни копия.

Банката съобщи в Туитър, че банкоматите са започнали да работят от снощи. 

За първи път в банковата история на Турция, банкоматите на една стабилна финансова институция, 36 часа не работеха. 

Акбанк е седмата по големина банка в Турция и четвъртият по големина частен кредитор по активи, която към края на 2020 г. достигна 446 млрд. TL (около 51,4 млрд. долара) спрямо 360 млрд. TL през 2019 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?