46
Следвайте ни

Срив на турската лира след изненадващ ход на Централната банка

viber icon

Централната банка на Република Турция намали вчера в 14 ч. основния си лихвен процент с 200 базисни пункта, два пъти повече от очакваното. Лихвеният процент беше понижен до 16% от 18%, се казва в изявление на централната банка след десетото заседание на Комитета по парична политика за тази година. Банката също изненада пазарите миналия месец с намаление от 100 пункта.

Намаляването на лихвения процент е два пъти повече от очакванията. Анкета на Ройтерс прогнозираше намаление от 50 или 100 базисни пункта.

Проучване сред 26 икономисти за Анадолската агенция (AA) предричаше средно намаление с 50 базисни пункта. Шестима икономисти не очакваха промяна, докато осем прогнозираха, че лихвеният процент ще падне с 50 базисни пункта, един със 75 базисни пункта и 11 със 100 базисни пункта.

Турската лира отслабна с цели 3% до рекордните 9.50 спрямо долара, а еврото приближи психологическата бариера от 11 турски лири. Според курса на БНБ един лев се разменя за рекордните 5.60 тл. 

„Рискът от експоненциална девалвация в близко бъдеще е толкова голям сега, че би било подходящо да няма отворени позиции в лири в този момент“, каза Улрих Лойхтман, ръководител на FX и стокови изследвания в Commerzbank.

Намаляването се разглежда като продължение на съпротивата на Ердоган срещу високите лихви, поради което той смени трима управители на централната банка през последните две години.

Решението идва седмица, след като Турция освободи двама от заместниците на управителите на централната банка и друг високопоставен служител .

Предположенията, че някои от тримата политици са се противопоставили на намаляването на лихвите от миналия месец, бяха отхвърлени от управителя на CBRT Шахап Кавджъоглу, който каза, че са напуснали или по свой избор, или защото банката го е искала.

Годишната основна инфлация се повиши до 19,58% миналия месец . 

Централната банка прогнозира инфлацията да достигне 14,1% до края на годината.

Средносрочната икономическа програма на страната, обявена миналия месец, очаква информацията да падне до 16,2% до края на годината и да достигне 9,8% до края на 2022 г.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?