Следвайте ни

Срив на борсите в Турция: Фермери изхвърлят тонове зеленчуци или ги подаряват СНИМКИ

viber icon

По време на стриктния комендантски час, който е в сила от 9 дни в Турция, и ще продължи до 17 май, са отворени само хранителните магазини от 10 до 17 ч. Това доведе до значително намаляване на пазаруването в страната. Хиляди земеделски производители се налага да изхвърлят тонове продукция, защото няма купувачи.

На борсите за плодове и зеленчуци цените се сринаха до рекордно ниски стойности. Много производители раздават безплатно продукцията, за да не я хвърлят на боклука. Ето защо управляващите се принудиха леко да разхлабят мерките, като обявиха, че пазарите в Турция ще бъдат отворени на 8 май и 15 май. Но продавачите ще имат право да продават само плодове и зеленчуци, съобщи вътрешното министерство.


Решението е взето с оглед на увеличеното предлагане на селскостопански продукти и оценките, че има проблеми, свързани със съхранението на тези стоки и продукти, които могат да бъдат похабени, ако не бъдат продадени, заяви министерството, обясняват от МВР. 


В наредбата обаче се отбелязва, че продавачите на пазарите няма да имат право да продават други артикули, като хигиенни продукти, дрехи, играчки и стъклария.


От вчера друга наредба на вътрешното министерство гласи, че отворените супермаркети ще имат право да продават само стоки от първа необходимост по време на локдауна, което предизвика объркване и обществен дебат в страната.


Министерството на вътрешните работи заяви, че обосновката за забраната е да се предотврати струпването на хора в супермаркетите в опит да се подкрепят усилията за овладяване на разпространението на COVID-19 .


В медиите имаше спекулации, че и продажбата на цигари ще бъде забранена, но висш служител от МВР заяви, че цигарите в супермаркетите са освободени от забраната. Тази забрана обаче важи 17 дни за продажбата на всякакъв алкохол. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Do Gushev

Do Gushev

08.05.2021 | 15:22

Gushev porednoto primitivno deistviq v tuci kenefa. Ama ti si sviknal I ne ti pravi vpechetlenie

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?