4232

Срещата на годината: Лидерите на САЩ и Китай засегнаха най-опасния въпрос, какво се разбраха?

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната

Това съобщиха китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Цзинпин на срещата му с президента Джо Байдън по-рано.

Си Цзинпин каза също, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

"Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха да възобновят военните комуникации на високо равнище въз основа на равенство и уважение", предаде агенция Синхуа.

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, посочва китайската агенция, цитирана от Франс прес.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери.

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

"Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай", е заявил Си според Синхуа.

"Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие", допълни той.

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят, предаде БТА.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

Китайският президент Си Цзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи Пекин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
ТОМ ХЕЙТ ГЪН

ТОМ ХЕЙТ ГЪН

16.11.2023 | 08:57

ПРАВИЛНО ЛИКВИДИРА МАЙ МУ НАТА СОНИ КОРЛЕОНЕ, КОЯТО ОРГАНИЗИРА 2 ФАМИЛНА ВОЙНА ЗА ДА СЕДНЕ НА МЕСТОТО НА БАЩА СИ :)

Отговори
0 0
Ерефията АУТ от ЮНЕСКО

Ерефията АУТ от ЮНЕСКО

16.11.2023 | 08:39

Хaирлия да е!

Отговори
2 0
Ерефията АУТ от ЮНЕСКО

Ерефията АУТ от ЮНЕСКО

16.11.2023 | 08:38

За първи път в историята Русия беше изключена от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Епохата на руското влияние приключи и с право: руските терористи нямат место начело на значими международни организации. Международнатя роля на Русия само ще продължи да отслабва.

Отговори
3 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?