71

Среща в Истанбул: Вартоломей осъди войната в Украйна пред митрополит Епифаний

Главата на Православната църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей по време на посещението си в Истанбул. Патриархът нарече войната в Украйна "дяволска" и осъди руската агресия.

ВП

Епифаний благодари за помощта, оказана от Вселенската патриаршия за Украйна, която се предоставя на нуждаещите се, съобщава пресслужбата на Киевската митрополия на ПЦУ .

ВП

На свой ред патриарх Вартоломей осъди руската агресия срещу Украйна. „Ваше Светейшество, щастливи сме да Ви приветстваме, тук във Вселенската патриаршия, където постоянно се молим за Вас, за Украйна, за тези, които страдат от една несправедлива война. Ние осъждаме тази война, руската агресия срещу Украйна. Това е дяволско война, породена от неистина. 

ВП

Молим се за Украйна и за вашата победа. Предайте нашите поздрави на хората, на православните вярващи, предайте, че се възхищаваме на тяхната смелост и се молим за тях“, заяви патриарх Вартоломей.

ВП

Вселенската патриаршия е изпратила хуманитарната помощ за Украйна. Негово Светейшество Вартоломей заяви, че предложеното е малко в сравнение с това, от което се нуждае и заслужава народът на Украйна.

ВП

„Каквото и ние и целият свят да направим за вашата страна, която изпитва трудности, ще бъде малко. Изминаха единадесет месеца от началото на войната и през това време, почти година, целият свят се възхищава на вашата смелост“.

На срещата във Вселенската Патриаршия (ВП) в квартал Фенер в Истанбул присъсва украинския посланик в Анкара Васил Боднар, както и други украински официални и религиозни лица.

 

ВП

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Дари танк за Украйна - спаси Живот на украинско дете!

Дари танк за Украйна - спаси Живот на украинско дете!

29.01.2023 | 08:33

Турция е една от най-големите страни в НАТО, която има в арсенала си танкове Leopard 2A4 към 2019 г. турските въоръжени сили разполагат с 316 танка Leopard 2A4, което прави разполагането им в Украйна крайно желателно. Дари танк за Украйна - спаси Живот на украинско дете!

Отговори
5 2
ЗАЕДНО!

ЗАЕДНО!

28.01.2023 | 18:11

Източноправославните ще победят заедно кремълския фашизъм!

Отговори
15 3
Бейзболка "пълноглава" ,

Бейзболка "пълноглава" ,

28.01.2023 | 20:06

Кои източно православни? На Църъу-то ли? Явно си човек на Албърт Пайк! Ако не си го чувал, питай чичото Г... , драги Швейк или по скоро вече Али папаз / бил преди Алигорко/!

Отговори
3 3
Двама

Двама

28.01.2023 | 16:39

Сатанисти!

Отговори
5 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?