71

Среща в Будапеща: Ердоган подари електромобил на Орбан, а получи кон

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че ще търси по-дълбоки връзки с унгарския премиер Виктор Орбан, по време на второто си посещение в страната в рамките на четири месеца.

Унгария и Турция са единствените страни в НАТО, които не са ратифицирали кандидатурата на Швеция, за да се присъединят към отбранителния съюз след нахлуването на Русия в Украйна.

Унгария все още не е гласувала за одобряване на влизането на Швеция в НАТО.

По-рано този месец Ердоган постави условие за ратифицирането от Турция на кандидатурата на Швеция за НАТО. Това ще стане едва след като Конгресът на САЩ одобри търсенето на Анкара за закупуване на 40 изтребителя F-16.

Разширяването на НАТО е било обсъдено по време на посещението на Ердоган, според унгарския президент Каталин Новак, който също е удовлетворен с турския лидер.

Искаме да засилим допълнителни връзки в областта на отбраната и енергетиката, където вече имаме пълноценно сътрудничество“, констатира Ердоган. Той добавя, че двете страни имат за цел да увеличат търговския си обем до $6 милиарда от сегашните $4 милиарда.

Ердоган беше посрещнат с военни почести в историческия център в Будапеща, преди да се насочи към срещата с Новак и след това с Орбан.

Орбан подари на Ердоган кон Нониус, въпреки че турският лидер падна от кон през 2003 г.

Орбан написа във Фейсбук:

"Това е подаръкът от една конна нация към друга." 

В замяна Орбан получи подарък, разработка и произведен в Турция електрически автомобил ТОГГ.

"Най-добрата сделка, която някога е правилна! За една конска сила получих 435. Добре дошъл в Унгария президент Ердоган!" написа Орбан.

Двамата лидери подписаха съвместна политическа декларация, с която преместиха отношенията си на „нивото на напреднало стратегическо партньорство“, което Орбан определи като „израз на най-тясно, приятелско, братско и политическо сътрудничество“.

През последните години Унгария провежда политика за отваряне на изток, не само към Русия, но и към страните от Китай и Централна Азия.

Централноевропейската страна с близо 10 милиона души е единствената страна-членка на ЕС, която поддържа тесни връзки с Кремъл от началото на войната в Украйна.

Орбан каза пред парламента през септември, че ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО не е „спешно“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Кон за кокошка…

Кон за кокошка…

20.12.2023 | 00:18

Двама кокошкари си правят комплименти. Електроавтомобил произведен в Турция? Орбан ще има нужда от кон да го дърпа.

Отговори
1 3
Ердоган е мечтание премиер за България

Ердоган е мечтание премиер за България

19.12.2023 | 17:42

Нашите с луги и на чужди посолства

Отговори
3 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?