Следвайте ни

Среща в Анкара: Турция и ЕС търсят път след напрежението СНИМКИ

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган днес прие шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и шефа на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен в Анкара. Те обсъдиха двустранните връзки, докато Анкара и Брюксел търсят път напред, след като напрежението се повиши рязко миналата година.


И двете страни имат списъци с оплаквания, които искат да бъдат разгледани. На срещата бе обсъдено бъдещето на връзките между Турция и ЕС, както и актуализацията на мигрантската сделка от 2016 г.


Мишел и фон дер Лайен представиха перспективата за ключови икономически и дипломатически отношения с Анкара, включително повече финансиране за домакинството на Турция на милиони сирийски бежанци.


Турция тази година участва в първите морски преговори с Гърция от 2016 г. насам.
Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията за морски граници, направени от Гърция и Кипър, подчертавайки, че тези прекомерни претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на Турската република Северен Кипър, (призната единствено от Анкара) .


За да се намери решение на спора, миналата година Турция предложи да се проведе конференция с участието на средиземноморските държави от района, включително кипърските турци, но ЕС все още не е дал конкретен отговор на предложението.


Както ЕС, така и Турция изразиха намеренията си да определят положителен дневен ред, но са необходими допълнителни усилия и действия. Турция наскоро повтори, че е част от Европа и вижда бъдещето си в ЕС, като добави, че ще продължи да работи за пълноправно членство. Турските политици заявиха, че се надяват на напредък през 2021 г. 


По време на последната среща на върха на лидерите на ЕС през март блокът изрази готовност да засили сътрудничеството с Турция, ако „настоящата деескалация бъде запазена“.


Турция подчерта, че иска да продължи напред от "положителните" преговори и призова за "конкретни действия" - особено що се отнася до миграцията.


Освен по-дълбоко сътрудничество в областта на миграцията, Анкара очаква обновяване на Митническия съюз със ЕС от 1995 г. и подновяване на процедурата за кандидатурата на Турция за членство в ЕС.


Малко след сключването на сделката за бежанците през май 2016 г. пристигането на незаконни мигранти в Европейския съюз рязко спадна - но все още остава високо. Почти 860 000 незаконни мигранти са си проправили път от Турция до Гърция по море през 2015 г., в сравнение с 60 000 през 2019 г. Броят им е спаднал до рекордно ниското ниво от 9 714 души през 2020 г. - въпреки че това вероятно е свързано и с COVID-19 пандемията. 


Пет години по-късно пактът се проваля, тъй като Турция се бори с увеличения брой мигранти, докато ЕС е по-разделен от всякога по отношение на политиката си за убежище.


Турция сега е домакин на 6 милиона мигранти, като близо 4 милиона са от Сирия, съобщава нейният миграционен орган. Това е с 2 милиона повече в сравнение с 2016 г. Това е изключително тежко бреме за държава, която е имала само 60 000 търсещи убежище през 2011 г. преди избухването на гражданската война в Сирия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?