2374
Следвайте ни

Среща на лидерите на ЕС, обсъждат зеления сертификат и цените на горивата

viber icon

Зелените сертификати, мигрантската криза по външните граници, напрежението между Русия и Украйна са акцентите в срещата на европейските лидери днес в Брюксел.

Тя започва в 11 часа българско време, а страната ни ще е представена от президента Румен Радев.

Още тази сутрин европейските лидери ще обсъдят и най-вероятно подкрепят предложението на ЕК за валидността на зелените сертификати. От януари те ще бъдат валидни само при наличие на трета доза най-късно 9 месеца след първоначалния цикъл на ваксинация. Съюзът отново ще опита да подкрепи координирани действия, за да запази възможността за свободно пътуване на европейска територия.

Скокът в цените на горивата и последствията за Европа е друга гореща тема от дневния ред.

 
По традиция спорният въпрос за миграцията е възможно отново да разедини евролидерите. Кризисната ситуация по границите на Беларус с Полша и Литва ще в центъра на внимание.

Засиленото руско военно присъствие на границата с Украйна ще е сред най-важните теми на този съвет. Важно е с какво послание ще излязат евролидерите днес. Не е тайна, че според едни не трябва да се прекалява с острия тон към Русия, тъй като все още няма ново нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Други обаче настояват за недвусмислено предупреждение от страна на Европа в случай на руска агресия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?