Следвайте ни

Сребърна звезда сочи рожденото място на месията във Витлеем

viber icon

Автор Оля Ал-Ахмед

Със сигурност най-подходящото място за отпразнуване на Рождество Христово е Витлеем, където е и рожденото място на Иисус. Градът е само на 10 км от Ерусалим, но е част от Палестинската автономия и достъпът до него от израелска територия е доста труден заради високата бетонна стена, разделяща враждуващите евреи и араби. До там се стига през няколко КПП-та, но режимът на преминаване е много строг.

Във Витлеем, който арабите наричат Байт Лахем, празненствата по случай Коледа продължават дълго, защото различните християнски общности отбелязват празника на 25 декември или на 6 януари. В него е роден и Давид - вторият цар на Израел, поради което в Библията Витлеемт е наричан често „градът на Давид“.

Главният площад в родното място на Христос се нарича "Мангер", което означава ясла. Там се намира и църквата „Рождество Христово“, построена в чест на раждането на Спасителя. Тя е издигната от император Константин Велики и неговата майка Елена и е единственият храм, неразрушен от персите. Смята се, че е най-старата действаща християнска църква в света.

Състои се от две части - базиликата „Рождество Христово“ и църквата „Св. Екатерина“. Базиликата се поддържа от гръцката православна патриаршия в Йерусалим. Изградена е в римски стил. Църквата „Св. Екатерина“ е римокатолическа, изпълнена в готически стил. Базиликата е споделяна от православната, католическата и арменската църква, като Главният олтар е гръцки православен олтар, а съседната църква „Св. Екатерина“ е под покровителството на римокатолическия францискански орден.

За да влезеш в „Рождество Христово“, трябва да се наведеш, толкова е ниска вратата. Този вход за храма се нарича Вратата на смирението, а някогашните обширни порти са премахнати заради оскверненията, които са извършвали завоеватели, нахлувайки в храма с коне.

Под амвона на базиликата се намира великата християнска светиня - Пещерата на рождението. Мястото на раждането на Исус е в източната част на пещерата и е белязано с четиринайсетолъчна сребърна звезда. 

Съвсем наблизо, недалеч от входа на Пещерата на рождението, е прочутата икона на Витлеемска Богородица. Тя винаги е окичена със златни ланци, пръстени, кръстове и снимки на изцелени болни. Oсвен иконата на усмихнатата Богородица, тук се намира чудотворната икона на Плачещия Спасител. Очите му са затворени, но съществува поверие, че по време на народни бедствия и сътресения от тях текат сълзи.

Под базиликата „Рождество Христово“ се намират 5 пещери. Една от тях е Млечната пещера, в която се укрива Богородица, когато Светото семейство бяга от цар Ирод за Египет. Когато Божията майка кърмила младенеца, пръснали капки от нейното мляко и черната стена на пещерата и черният каменен под побелели.

Тук е Чудотворната икона на Богородица, кърмеща младенеца, обърнат с лице към посетителите. На тази икона се молят за избавление от безплодие и Богородица твори чудеса - помага на жените да осъществят най-съкровеното си желание - да станат майки. Жените също така вярват, че прахът от стените на Млечната пещера е лековит и чудотворен, затова си вземат малко от него и заедно с молитвите очакват изцеление.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?