71

Сравниха Путин с Джеф Безос. Командва ли руският президент инвазията в Украйна като обикновен полковник?

Президентът Путин взема тактически решения на ниско ниво, които обикновено се вземат от офицер, отговарящ за едва 700 руски войници, твърдят западни експерти, пише dnes.bg.

Военен източник казва, че Путин и генерал Валери Герасимов, началник на Генералния щаб, диктуват основните движения на силите си в Украйна.

"Смятаме, че Путин и Герасимов участват във вземането на тактически решения на ниво, което обикновено очакваме от полковник", твърди източникът. Той добавя, че се смята, че най-висшият генерал на Путин все още е "начело на операцията", въпреки твърденията, че е бил отстранен след военни провали.

Втори военен източник, цитиран от The Times, казва, че в руската армия полковник обикновено командва еквивалента на две батальонни тактически групи (BTG), всяка от които се състои от приблизително 900 души персонал.

 
Той сравнява ситуацията с основателя на Amazon: "Джеф Безос не доставя вашите колети, той взема стратегически решения".

Западни източници смятат, че микроуправлението на войната от Путин може да допринесе за военните провали в региона на Донбас, където руските войски не успяват да превземат градове.

Путин, бивш офицер от КГБ, разкри преди няколко години, че е командвал артилерийски батальон през съветската епоха. "Получих званието лейтенант като артилерист, като командир на гаубичен артилерийски батальон", каза той по време на посещение на Петропавловската крепост в Санкт Петербург, според видео, публикувано от Кремъл.

Адмирал сър Тони Радакин, ръководител на британските въоръжени сили, каза вчера в парламента, че Украйна печели войната срещу Русия, защото това е "екзистенциална битка за нейната нация". Той добави, че вярва, че оцеляването на киевската администрация е гарантирано.

Игор Гиркин, известен още като Игор Стрелков, бивш агент на ФСБ, който организира анексирането на Крим през 2014 г., каза в коментари, разпространени в социалните медии, че руската операция в Донбас се е провалила. "За повече от две седмици на ожесточени военни действия бяха постигнати само тактически успехи", пише той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?