Следвайте ни

Спорят колко е зла Америка

Неомарксисти, лесбийки мъченици и компенсации за робството

viber icon

Изборите в Съединените щати са толкова важни, че може да предопределят историята в следващите 100 години. Страната е дълбоко разединена между милиони, които държат на консервативните ценности и т. нар. „прогресисти”. Втората група е нещо като вътрешно политическо крило в Демократическата партия. Тя отрича постиженията на Америка и твърди, че е изначално расистка и порочна.

Прогресистите са пропити с идеите на неомарксизма, които коват ново разделение в обществото. Докато класическият Маркс го делеше на класи от потисници и потискани, новите му последователи цепят всичко по оста на идентичността. Според тях има стотици различни идентичностни групи в обществото, както и толкова сексуални принадлежности. В духа на стария Маркс всяка една от тях има различна роля в експлоатирането на останалите. На върха обаче са белите хетеросексуални мъже, които са въплъщение на злото.

Така навремето болшевиките поставяха най-отгоре фабрикантите. Според неомарксистите принадлежащите към другите идентичностни групи -хомосексуалисти, афроамериканци, трансджендъри, лесбийки - са потискани и затова са със статут на мъченици. А самото общество е системно расистко. Така се появяват две течения в национализма. Единият е гражданският, зад който са поддръжниците на Тръмп, където хората обичат страната си. Вторият е етнонационализмът, където обществото е разцепено на племенни общности на принципа на политиката на идентичността.

Етнонационалистите сред демократите, като Александрия Окасио Кортес и Илхан Омар, са в открита война със старата генерация - Нанси Пелоси, Джери Надлър и самия Байдън. Вицето му Камала Харис също е считана за крайнолява и от етнонационалистическото крило.

От схващането, че Америка е порочна и зла, се роди проектът на „Ню Йорк Таймс”, наречен „1619”. Според него началото на Щатите не е 1776-а, когато е подписана Декларацията на независимостта, а 1619-а, когато във Вирджиния пристига първият кораб с роби.

Така сред афроамериканците се роди идеята, че държавата им дължи компенсации за робството. По време на бунтовете срещу убийството на Джордж Флойд много протестиращи казаха, че затова грабят скъпи магазини.

Идеите на прогресистите се отхвърлят от милиони консервативни американци. Те стоят зад Тръмп, който им обеща, че САЩ ще изпратят първата си астронавтка на Луната, а след това и на Марс. И призова всички да са горди, че са американци - точно обратното на това, което проповядват прогресистите. Мейнстрим медиите - CNN, MSNBC, "Ню Йорк Таймс", които стаят зад Байдън, определиха речта като „разделяща хората”.

Политолози обаче отчитат, че никога досега президент като Тръмп не е имал толкова непоклатима поддръжка от 43% от населението в края на мандата си.

Той направи данъчна реформа и премахна над 700 регулации за стартирането на нов бизнес. Това доведе до 3 години поред ръст от около 4%, което за една 20-трилионна икономика е много. Смъкна безработицата сред бели, цветнокожи и латиноамериканци до най-ниските нива в историята. И сега над 20% от афроамериканците го подкрепят. Това е най-високото ниво на подкрепа за републиканец от времето на Ричард Никсън. Изкара страната от Парижкото споразумение за климата и така спаси 3,5 милиона работни места. Започна да строи и стената с Мексико. Всичко това обикновените хора броят като изпълнено обещание.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?