Следвайте ни

Спорна фондация отне от общината парка "Гези" в Истанбул

viber icon

Паркът Гези в Истанбул от общинска собственост стана притежание на спорна фондация. Това предизвика остри критики от местните власти, които заявиха, че ще оспорят решението в съда.


Паркът Гези до площад Таксим стана известен с мащабните антиправителствени протести през 2013 г., при които загинаха 11 души и хиляди бяха ранени при последвалите сблъсъци със силите на реда.


Решението за прехвърляне на собствеността на парка от община Истанбул на „ Фондация „ Султан Беязит Хани Вели Хазретлери“ е взето от Главна дирекция на фондациите, действаща под юрисдикцията на Министерството на културата и туризма.


Прехвърлянето се основава на член 30 от Закона за фондациите от 2008 г., който казва, че активите на фондациите, които са станали собственост на Министерството на финансите, общините, специалните администрации или селски юридически лица, ще бъдат предадени на регистрирани фондации.


Община Истанбул разкритикува остро решението на правителството да отнеме от него станалия символичен парк Гези в декларация, публикувана в Туитър. 


Общината отбеляза, че този акт се случва точно преди започването на новия инфраструктурен проект на площад „Таксим“, за да направи площада отново зелена площ, а последното решение е пречка за проекта и буквално го унищожава. 


Новият дизайн на площад Таксим и парка Гези бе избран с гласовете на жителите на Истанбул през ноември 2020 г., след мащабен онлайн конкурс. 


Община Истанбул, чийто кмет е избран от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) планира да започне съдебен процес срещу решението, се добавя в изявлението.


Опозиционните среди в Турция остро разкритикуваха това "неправомерно" действие на управляващите и подкрепиха "усилията за справедливост" на Истанбулската община. 


Протестите през 2013 г. започнаха като малък протестен палатков лагер в парка Гези на площад Таксим срещу предложеното тогава застрояване на една от малкото останали зелени площи в Истанбул, за да се възстанови на мястото отдавна разрушена военна сграда която да бъде използвана като търговски и бизнес център. Протестите на предимно млади хора се разпространиха в цялата страна, след като полицията насилствено разпръсна протестиращите тогава. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?