71

Спират за изборите опозиционна партия, подкрепяна от кюрдите

Върховният съд на Турция отхвърли искането на подкрепяна от кюрдите опозиционна партия да бъде отложен след изборите процесът, който може да завърши с разпускане на партията, съобщиха държавните медии днес.

 

Решението повишава шансовете третата по големина партия в Турция да бъде лишена от участие в парламентарните и президентските избори на 14 май.

 

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се опитва да разпусне Демократичната партия на народите (ДПН) от март 2021 г. заради предполагаемите ѝ връзки със забранени кюрдски терористически групировки.

 

Партията твърди, че отстоява правата на кюрдите и се съпротивлява на разширяващото се ограничаване на политическите свободи от страна на правителството.

 

Случаят стигна до конституционния съд преди предстоящите избори в страната. ДПН поиска този месец от съда да отложи решението си, за да може да участва в изборите. Съдът отказа, съобщиха турските държавни медии, без да предоставят повече подробности.

 

Партията ще представи своята защита на 14 март, съобщи новинарския канал НТВ, като не е определена конкретна дата кога ще излезе окончателното решение на съда.

 

Миналата седмица съдът блокира достъпа до държавните средства, които партията законно получава, поставяйки нейната предизборна кампания в затруднено положение. ДПН спечели 12 процента от гласовете на общите избори през 2018 г. и държи 56 от 579 места в парламента.

 

Разпускането на партията може да ограничи изборните възможности на милиони кюрдски избиратели и допълнително да усложни връзките на Турция със Запада.

 

Ердоган определя ДПН като политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПKK), която е вписана като терористична организация от Анкара, Европейския съюз и Съединените щати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?