4232

Спират кранчето! Вашингтон поряза Украйна, прекрати важни доставки...

Вашингтон вече е предал една Patriot на Украйна

 

САЩ засега няма да прехвърлят на Украйна допълнителни зенитно-ракетни системи Patriot. Това обяви американският министър на отбранта Лойд Остин на пресконференция след среща на Контактната група по отбраната на Украйна (Рамщайн-23), която се проведе в Брюксел, предава кореспондент на УНИАН.

Остин бе попитан дали САЩ ще изпратят допълнителна система Patriot в Украйна, като се има предвид, че Германия вече обяви доставка на една, а Италия обеща да изпрати SAMP/T.

Министърът на отбраната на САЩ отговори, че въпросът за противовъздушната отбрана е начело на дневния ред от дълго време. По думите му от месеци е подчертавал важността на предоставянето на Украйна на допълнителни способности за ПВО.

Той припомни, че Вашингтон вече е предал една Patriot на Украйна и че администрацията на президента Джо Байдън "прекарват много време в насърчаване на други страни да предоставят на Украйна допълнителни способности“.

"Не става въпрос само за Patriot, става въпрос за NASAMS, SAMP/T и набора от способности, от които Украйна се нуждае. И има нужда от прихващачи, които да допълват системите. Днес нямам съобщения за Patriot, но мога да ви кажа ви, че продължавам да работя върху това“, увери Остин.

"Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че военните на Киев ще получат възможностите, от които се нуждаят“, допълни още той.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?