71

Спипаха руснак и украинец при незаконна трансплантация на органи в Истанбул

Полицията задържа  украинец и руснак за незаконна трансплантация. Руснакът опитал да продаде бъбрека си на украинеца.

Действайки по сигнал, полицията нахлу в частна болница в истанбулския квартал Шишли и залови украинския и руския гражданин, които трябваше да получи 15 000 долара (260 609 TL) от украинския получател в замяна на бъбрека му. Трансплантациите на органи между хора, които не са роднински свързани, изискват специална процедура в Турция. Заподозрените са имали фалшиви документи, представяйки се за „чичо и племенник“, за да измамят болничния персонал. Когато служителите в болницата са провели генетични тестове на лицата, разбрали, че не са роднини, както твърдят. Болничните власти незабавно са сигнализирали случая на полицията.

 

Обществената телевизия TRT Хабер отбеляза, че украинецът е чакал бъбречна трансплантация през последните пет години и е открил донора преди около три месеца. „Гледах онлайн видео за трансплантация на органи и попаднах на публикации за някой за трансплантации. Свързах се с него и той ме насочи към клиника в Турция”, каза той пред полицията.

 

Добрата здравна инфраструктурата в Турция привлича все повече и повече здравни туристи в страната, но също така привлича трафиканти на органи от други страни, които се стремят да организират операции между своите клиенти и донори в турските болници. През 2020 г. властите разбиха турска група за трафик на органи, която свързваше български граждани, нуждаещи се от трансплантации със съграждани, споделя ТРТ Хабер.

 

В съответствие с турското законодателство трансплантацията на органи от донор, който не е свързан с реципиента, трябва да бъде инспектирана от съвет по медицинска етика.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?