Следвайте ни

СпейсЕкс изстреля нов турски комуникационен сателит от Флорида 

viber icon

СпейсЕкс изведе турски комуникационен спътник в орбита късно вечерта на 7 януари. 

Ракетата Фалкон 9 на технологичната компания е изстреляна от космическия  комплекс на ВВС на нос Канаверал в американския щат Флорида, носейки сателита Тюрксат 5A .

Сателитът е дал първия си сигнал 35 минути след изстрелването, каза министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция, Адил Караисмайлоглу. 

Той каза, че спътникът Тюрксат 5A е на път да се установи в своята орбита. „Този процес ще отнеме четири месеца. След това ще проведем нашите тестове и спътникът ще бъде активиран “.

Мисията отбелязва първото стартиране през 2021 г. за СпейсЕкс.

Говорейки преди изстрелването, турският заместник-министър на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян нарече Тюрксат 5A „един от най-новите поколения сателити, които ни дават възможност да подобрим своите възможности в космоса“.

„С Тюрксат 5A ние първо ще  запазим орбиталните си права и ще предоставяме търговски услуги чрез излъчване и комуникации и интернет услуги предимно за селските райони“, каза той пред репортери в пресцентъра на нос Канаверал.

„Построен от Airbus Defense and Space със значителен принос на Турция, турският сателит Турксат 5A ще предоставя телевизионни излъчващи Ku-ленти над Турция , Близкия изток, Европа и Африка“, се казва в уебсайта на СпейсЕкс.

Сателитът ще носи 42 транспондера и ще бъде разположен в неизползван турски орбитален слот на 31 градуса изток.

Караисмайлоглу каза, че този и новите комуникационни спътници, Тюрксат 5A, 5B и 6A, ще направят страната по-мощна в космоса.

„Нашата цел е да приготвим и изстреляме Тюрксат 6A, първият комуникационен спътник, произведен изцяло от Турция, в орбита през 2022 г.“, каза президента Ердоган днес.

"Така че ние увеличаваме броя на активните сателити в космоса до седем", каза той, позовавайки се на току-що изстреляния сателит Тюрксат 5A.

Турция също ще обяви скоро своята Национална космическа програма 2021-2030, добави Ердоган.
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?