Следвайте ни

Спецзвено в Москва се зае с играта Синият кит

viber icon
Марица

В Москва разкриха специално звено за борба с групите на смъртта, които организират игрите, обобщено наречени „Син кит”.

Легендарното бюро за разследване на углавни престъпления в руската столица отделя специалисти, които да издирват администраторите на подобни групи в социалните мрежи. Първоначално те ще са петима души и ще работят под шапката на 4-ти отдел, който се занимава със сексуалните маниаци и насилници. Този отдел е избран неслучайно, тъй като се слави с разкриваемост от 96%, съобщава life.ru.

Наскоро беше съобщено, че на групите на смъртта се приписват 57% от случаите на детски и младежки самоубийства в Русия през 2016 година. През годината са засечени 5000 препратки на тема самоубийство, които са били блокирани.

„Синият кит” е общо наименование на стотици групи в социалните мрежи, които пропагандират идеята за смъртта и подтикват своите участници към самоубийство. В Русия такива групи редовно се закриват от Роскомнадзор, но се появяват нови.

Съгласно правилата на играта, бъдещият самоубиец е длъжен да нарисува или направо изреже с нож върху ръката си кит, да се снима и да пусне снимката в социалните мрежи. Скоро след това с него се свързва администратор, който му назначава срок и метод, по който да се самоубие.

Един от тези администратори - Филип Будейкин с прозвището Лис, е задържан в Санкт Петербург и му е предявено обвинение за склоняване към самоубийство. В момента се разработват десетки подобни администратори.

Материалът подготви: Б.Владимирова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?