2374

Специалната операция за Русия вече е война, заговориха и за мобилизация

За думата "война" в Русия се закриват медии, а изричащите се я изправят пред съда, ако имат предвид инвазията в Украйна.

Въпреки това думата прозвуча в парламента. Поне веднъж (засега), макар партията на въпросния депутат (и лидер) да се разграничи от нея. Депутати и сенатори говорят за нуждата от "мобилизация", в руския елит се коментират допуснатите грешки - така, че думите да не изглеждат насочени към ръководството, съобщава "Дневник".

Дали с тези коментари Кремъл проучва обществените нагласи и наблюдава отзвука, или те са израз на друг тип противоборство, не е известно, но процесът е факт: подобни призиви нямаше при изтеглянето от Киевска и Черниговска област, представено като жест на добра воля и нов етап от "спецоперацията", в началото на пролетта.

Операцията прерасна във война, но двете са различни

Най-силно отекна обръщението на лидера на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ, на теория най-голямата опозиционна) Генадий Зюганов, който на първото есенно заседание на Държавната дума направо нарече "военната операция" "война": за два месеца всичко "коренно" се изменило на фронта.

Той, разбира се, не приравни руската инвазия с война, но в последната дума видя процес, произлизащ от западната подкрепа за Украйна.

Войната, смята Зюганов, има нужда от отговор и са необходими "максимална мобилизация на сили и ресурси, сплотяване на обществото и ясно определяне на приоритетите".

"Военнополитическата операция срещу нацистите, бандеровците, фашистите в Украйна прерасна в пълноценна война, която ни обявиха американците, натовците и обединена Европа. Войната и спецоперацията се отличават радикално. Спецоперацията се обявява и можете да я прекратите. Войната не можете, дори да искате. Трябва да стигнете докрай", каза Зюганов.

В руски канали в "Телеграм" се разпространяват и други послания - например негов призив за всеобща мобилизация. Подобен коментар Зюганов имаше и пред журналисти в кулоарите, където обясни: "По мое мнение за последните два месеца спецоперацията в Украйна и Донбас се превърна във война."

На общинско ниво съветници в Санкт Петербург вече се изправиха пред правосъдието: органът им може да се разпусне заради призиви президентът Владимир Путин да бъде отстранен заради войната.

"Мобилизация, но не военна", а "в главите", и сплотяване, искат други две партии, "Справедлива Русия" на Сергей Миронов и Либералдемократическата партия (ЛДПР) на Леонид Слуцки.

Критики от съюзници

Не само опозицията - често определяна като казионна от експерти - повдигна въпроса. По темата говори и Михаил Шеремет, член на комисията по сигурност и антикорупция. "Без тотална мобилизация създаването на военни основи, включително в икономиката, няма да постигнем адекватни резултати. Факт е, че обществото трябва да е възможно най-единно и подготвено за победата", каза вчера той.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, верен съюзник на президента Владимир Путин, критикува министерството на отбраната и намекна, че държавният глава изобщо не знаел какво става в Украйна.

Като "скрита мобилизация" определяха някои експерти комбинацията между дейността на частни военни компании и набирането на доброволни в Донбас в последните месеци.

В патриотични канали в "Телеграм" също се чуват призиви за мобилизация. За това говори и бившият министър на отбраната на самопровъзгласената и призната от Русия "Донецка народна република" Игор Стрелков, който стана критичен към руския подход във войната (и официално е изпаднал в немилост, макар да продължава да живее в апартамент в Москва), бе набеден за критик след последния си коментар с публикация на РБК, и се опита да заеме друга линия. "Вече половин година открито и редовно заявявам, че ако продължава така да се воюва, както шест месеца воюват войските ни под ръководството на (Министерството на отбраната), ще претърпим в резултат съкрушително поражение в тази война. Точка", защити се той в "Телеграм".

Вчера прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков предупреди, че критиката е приемлива само ако е в рамките на закона (т.е. ако не се отклонява от официалния дискурс на Кремъл), независимо дали говори опозицията или утранационалисти. По думите му мобилизацията не е на дневен ред в момента.

"Ако остават в рамките на правното поле, това е плурализъм, но тази линия е много, много тънка. Тук трябва много да се внимава", каза Песков.

"Не, не съм съгласна", казва, потърсена от "Ел Паис", Ксения Торстем - политик от друга община в Санк Петербург, инициатор на жест за подкрепа за десетките съветници. Попитана дали в Русия има плурализъм, както твърди Песков, тя (според вестника) се смее. "Отдавна не съществува. Имаше нови избори в Москва, а няма нито един независим съветник. Да се прави политика днес, е изключително трудно. Политиката не е възможна, само нещо като активизъм."

Ще стане ли без мобилизация

"Правното поле" тревожи съществуващия руски политически елит. Самата КПРФ бързо се разграничи от Зюганов - дори въпреки изтъкнатата в думите му разлика между руската инвазия и западната помощ за Украйна. Заяви, че той призовал за мобилизация на икономиката и политическата система, а не на населението. Много руски медии обаче вече бяха препечатали думите на лидера.

От управляващите Андрей Климов не се съгласи с Шеремет, а по-скоро подкрепи идеята за "сплотяване".

Този разговор в белязаната от фактическа военна цензура медийна среда се води, докато много експерти търсят отговора на същия въпрос: може ли войната да продължи по този начин.

"Главната причина за сегашното поражение е идиотизмът на руските власти. Идиотизъм и психопатия", казва в разговор с "Медуза" военният експерт Павел Лузин. "Поставени са цели, които не може да изпълни нито една армия."

Мобилизационната армия сама по себе си в Русия обаче е невъзможна вече няколко десетилетия: редовна работа с резервистите няма от 70-те години на миналия век, реформите на бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков демонтираха институциите на мобилизационната армия, продължава Лузин. Освен това делегирането на власт на генералитета - каквото предполага мобилизацията - е проблемно за Кремъл, който не се доверява на генералите. Насилствената мобилизация пък може да е била възможна в селска Русия, не и днес - в Екатеринбург, Перм и Новосибирск.

В руски медии се чуват и приветствени гласове - от военни кореспонденти. Александър Сладков казва, че военните трябва да се увеличат пет пъти. Владлен Татарски, който имаше и "случайна" среща с известния като Готвача на Путин предприемач (зад частната армия "Вагнер") Евгений Пригожин и се преставя като участник в сраженията в Донбас от RTVI, отива още по-далеч: не само мобилизация с автомати "Калашников", но и "предупредителен ядрен удар по Змийския остров".

Все пак Лузин и руските политици са съгласни за едно: ако не се промени нещо в сегашния подход, Русия ще загуби.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Украйна и НАТО

Украйна и НАТО

15.09.2022 | 03:10

Украйна и НАТО попилявят сволочта. Руската федерация ще се разпадне. Живеем във велико време. Който е решил да подкрепя Путин да се маха от Цивилизацията и да ходи да строи Руския мир.

Отговори
5 4
Русия

Русия

15.09.2022 | 01:40

При истинска и пълномащабна война,ще приключи с Украйна за 3 дни. Защо не го направи е тема за размисъл.

Отговори
2 8
Защото не може!

Защото не може!

15.09.2022 | 03:02

Не го прави, защото не може. Путин може да мобилизира милиони, но няма с какво да ги въоръжи.

Отговори
4 2
Магарица

Магарица

15.09.2022 | 01:36

Винаги спазва разпоредби "от горе". Независимите медии са така.

Отговори
1 4
шорошоядска лъжлива гнида

шорошоядска лъжлива гнида

14.09.2022 | 22:17

Преглед на соросоядския бг печат!

Отговори
5 7
Xjjx

Xjjx

14.09.2022 | 21:46

Мекацица всеки ден за Руссия пише, вади ви очите деа...

Отговори
8 5
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 19:58

Сега е момента всички западни кучета и роби да се молят големият мечок да не се събуди. Събуди ли се този път ще прегази не само нацистките шваби а и западните помяри.

Отговори
16 16
глупости

глупости

14.09.2022 | 20:03

Да се моли да се моли ама колко да се моли? Досега само гледа и се присмива на нещастието,неграмотността,и най-вече на несъстоятелността на този оръфан от молците мечок дето вечно го чакат да се събуди а той досега се е събуждал само 2-3 пъти когато за пореден път е спасяван от американците! А ти гнидо се моли някой да не реши да подсвирне на поляците щото всичко ще свърши и този път завинаги!

Отговори
11 11
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 20:18

А само гледа кой бе западна амебо не ти си чехълче, аз както виждам Руската Федерация с 100 000 войници доста грижи създаде на 45 000 000- на Украйна.

Отговори
11 15
Спокоен

Спокоен

14.09.2022 | 21:03

Проскубаният дръглив мечок усети в гнусната си, озъбена и лигава морда ЖЕЛЕЗНИЯТ УКРАИНСКИ ЮМРУК и сега си събира зъбите...челюстта му засега е здрава, но има време...

Отговори
7 11
Западня

Западня

14.09.2022 | 21:07

Време е и ти да се събудиш, сополанко. Стига с тези мокри сънища! Ти и твоята мечка сте в постоянна летаргия, подпомогната от огромни количества водка. Иначе война в Украйна няма. Има само бягащи руски войници.

Отговори
6 9
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 21:28

Има човек има проблем, няма човек няма проблем.

Отговори
6 3
Западняк

Западняк

14.09.2022 | 21:36

Няма сволоч, няма проблем. Е.би си мечката в хралупата, пък може и да се сменяте за разнообразие. Само не излизай навън - проблем!

Отговори
6 6
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 21:48

То е едно реване , а сега ще е и на студено. Глада е по силен от тока , ти мен не ме мисли а с дърва и място за гроб се снабди.

Отговори
6 5
Западняк

Западняк

14.09.2022 | 22:25

Бъди сигурен, че за тебе никой няма да мисли. Не си струва такова нищожество. Е би си мечката да ти е топло през зимата. На мене отопление не ми трябва, тъй като прекарвам зимата на Бахамските острове. Там храната е много по-добра от помията в мечата хралупа.

Отговори
5 6
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 22:55

Добре Робин Зон Крузо папкай рачето и кокосовите орехчета и да ти е сладко.

Отговори
6 4
да ти го

да ти го

14.09.2022 | 23:04

заврЪ на майка ти в ануса и после на теб в устата...............Да живее Русия

Отговори
2 6
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 23:08

Ти да не си жив бял ден на видиш мръсно малко педалче.

Отговори
3 5
Альоша на парчета в краката на паметника Левски!

Альоша на парчета в краката на паметника Левски!

15.09.2022 | 03:07

Блядовете цял живот се будят и чакат горкия Запад да се разпадне. И накрая, когато се огледат, виждат какви неудачници са. Същите неудачници и в България подкрепят Русия.

Отговори
4 1
Отговор на коментара написан от да ти го

Отговор на коментара написан от да ти го

15.09.2022 | 06:21

Много си нервен нещо, хибридчо? Що така си изпускаш нервите с цинизми и вулгарности? Боли ли, боли ли?

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?