Следвайте ни

Специален QR код за достъп до училища и институции в Истанбул

viber icon

Турция е изправена пред нов скок на случаите на коронавирус. В сряда страната достигна най-високото си ниво от 1 януари и надхвърли 14 500 случая. Въпреки че все още не е ясно дали те са свързани с процеса на нормализация, започнал на 1 март, експертите предупреждават, че те могат да бъдат предвестник на „трети връх“ в пандемията, след вълната миналата есен и в първите дни на пандемия миналата година.

„Броят на ежедневните случаи може да достигне до 20 000 през април“, предупреди доцент Юмит Савашчи, експерт по инфекциозни болести от болница за обучение и изследвания Гюлхане в Анкара. "Въпреки че Турция обикновено има успех във ваксинацията, това чувство на релаксация е преждевременно", каза той пред агенция Демирьорен (DHA). 

„Обществеността не трябва да изпада в паника. Вместо това те трябва да следват правилата и да не допускат това да се случи “, добави той. Процесът на нормализиране отмени съботния комендантски час в провинции с по-нисък риск, възобновяване на бизнеса и облекчаване на комендантския час за възрастните хора и децата. Въпреки това, задължителното правило за маска дори и на открито остава, докато властите продължават да прилагат правилата за социално дистанциране на обществени места.

На фона на нарастващите цифри на пандемия в цяла Турция, гражданите в културната и търговската столица на страната Истанбул ще трябва да покажат своя QR код за проследяване на коронавируса "Живот в къщи" (HES), за да влязат в повечето обществени пространства и всички държавни сгради от 15 март нататък, съобщи областната управа на Истанбул вчера.

Според изявлението, публикувано от кабинета на губернатора на Истанбул, провинциалният съвет за обществено здраве е предприел стъпка в допълнение към предишни решения относно HES кода, за да контролира по-добре разпространението на COVID-19 по време на периода на нормализация.

HES кодът, генериран от ръководен от Министерството на здравеопазването цифров проект, присвоява уникален номер на всеки гражданин. Номерът позволява да се провери дали лицето, което носи номера, е било заразено или представлява риск от инфекция.

Според новите мерки в държавните институции и организации и във всички държавни и частни училища и институции към Министерството на образованието хората, които влизат в помещенията, ще бъдат проверявани за своя HES код. 

Някои от останалите засегнати институции включват неправителствени организации, кафенета, интернет кафета и тото пунктове, тематични паркове, фризьорски салони и бръснарници и други.

За да се гарантира, че няма пречки при администрирането на новата мярка от областните управители и съответните институции, градът също така реши да предприеме правни действия съгласно Закона за общественото здраве срещу тези, които не се подчиняват на правилата.
Още от началото на годината е в сила и изискването на HES код при използването на обществения транспорт в цялата страна, в това число междуградски автобуси и самолети

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?