1939

Спасителни екипи останаха под развалините на срутена сграда в Турция

България изпраща спасителни екипи в Турция

От Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD) съобщиха, че броя на жертвите в Турция към 18 ч. след земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер е достигнал 1541 души, а ранените са 8533 души.

 

В следствие на усилената сеизмична активност в района се очакват редица мощни вторични трусове, които може да достигнат до 6,6 по Рихтер, предупреждават сеизмолози. Трусовете могат да продължат с месеци.

Гражданите са предупредени да не влизат в повредените сгради, защото съществува опастност от фатални срутвания при вторичните трусове.

 

АА

По време на спасителни работи в сграда, пострадала от среднощното земетресение от 7,7 , се случи второто по големина земетресение с магнитуд 7,6. 

 

Екипи са извършвали спасителни работи по молба за помощ на лице, живеещо в повредена кооперация в квартал Йозалпер, в град Малатия, когато сградата се срутила в следствие на вторичния трус. 

Екипът, извършвал издирвателно-спасителна операция в жилищната кооперация, останал под развалините. Към района са насочени други екипи за търсене и спасяване.

Спасителите трескаво търсят оцелели след земетресенията, които разтърсват региона, причинявайки множество вторични трусове. Те са почувствани осезателно и в Кипър, Ливан, Израел, Йордания и дори в Египет.  

DHA

Президентът Ердоган днес съобщи, че са получени предложения за помощ от 45 държави, както и от НАТО и ЕС. 

България се готви да изпрати два самолета "Спартан" в Турция за спасителни екипи за справяне с последствията от разрушителното земетресение, съобщиха от Министерството на отбраната в София.

DHA

От МВР съобщиха, че изпращат 58 пожарникари и спасители със спасителна екипировка и кучета и 20 единици техника.

ООН е готова да подкрепи усилията за реагиране при извънредни ситуации след смъртоносното земетресение в Турция и Сирия, написа в Туитър генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Дълбоко съм натъжен от новината за опустошителните земетресения в Турция и Сирия и изказвам моите сърдечни съболезнования на семействата на жертвите“, написа той.

Междувременно Азербайджан, Холандия и Израел са сред страните, които също обещаха подкрепа, след като турската агенция за бедствия отправи призив за помощ от международната общност. 

DHA

Лошото време, включително сняг и температури под нулата, вероятно ще попречи на спасителните усилия, тъй като фронт от студено и влажно време преминава през региона. 

Температурите ще паднат във вторник, като най-ниската в Газиантеп се очаква да падне до -6 градуса.

DHA

Лидери от САЩ, Индия, Пакистан и Украйна изказаха съболезнования и обещаха подкрепа след бедствието. 

 

Украинският президент Володимир Зеленски изрази в Туитър съболезнованията си на жертвите и предложи помощ. "Ние сме до народа на Турция в този труден момент. Готови сме да предоставим необходимата помощ за преодоляване на последствията от бедствието", заяви Зеленски.

DHA

Президентът на Израел Исак Херцог написа в Туитър: „Израел винаги е готова да помогне по всякакъв възможен начин. Сърцата ни са със скърбящите семейства и турския народ в този болезнен момент.“

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че е съобщил на турските официални лица, че Съединените щати са готови да окажат помощ, за да подпомогнат спасителните усилия след земетресението. В туит Съливан заяви, че САЩ са „дълбоко загрижени от днешното разрушително земетресение“ в Турция и Сирия.

DHA

„Свързах се с турски официални лица, за да предам, че сме готови да предоставим всякаква необходима помощ. Ще продължим да наблюдаваме отблизо ситуацията в координация с Турция“, сподели Съливан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?