1553

Спасиха 13 домашни любимци от развалините на Мол

Заради котки спряха разрушаването на бизнес сграда в Диарбекир

Под координацията на турското Министерство на околната среда и урбанизацията и община Диарбекир продължава работата по разрушаването на 35 силно повредени сгради в централните градски квартали на източния областен турски град след мощните земетресения на 6 февруари.

АА

Разрушаването на бизнес център и мол "Галерия" в Диарбекир беше спряно, след като се установи, че вътре има няколко котки. В резултат на упоритата работа на екипите бяха заложени капани с храна и 7 котки бяха спасени, а се издирва поне още една.

АА

Първите 4 етажа на комплекса са търговски център. На следващите 8 етажа има 128 апартамента, където 89 души загинаха, а 20 души бяха ранени, в резултат на срутването на един от 4-те му блока при земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6, с епицентър Кахраманмараш. 

Търговският център и блоковете, са в експлоатация от 1999 г., като това е първия търговски център в Диарбекир. 

АА

В изявлението на областната управа се отбелязва, че екипите на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) и пожарната са започнали контролирана работа за спасяването на котките. „Работата по срутването на комплекса ще продължи след приключване на спасителните операции и евакуацията на котките“, се посочва в изявлението.

АА

Движенията на котките са засечени с дрон. По-късно екипите започнаха спасителните операции с помощта на 54 метрова стълба, използвана при пожарно-спасителни работи на пожарната. На местата където тя е недостатъчна, се намеси и военен хеликоптер.

АА

Служител, спуснат с въже от хеликоптера, се е опитал да стигне до етажа на сградата, където са засечени котките. Поради разрушенията в сградата, персоналът не можа да влезе по етажите и хеликоптерът напусна мястото.

АА

Клетки с храна и вода бяха поставени на последния етаж на обекта с помощта на кран. Когато една от котките влезе в клетката, екипите на АФАД се качиха с крана и свалиха заловеното животно.

АА

Първа беше спасена вчера през нощта, котката „Зена“. Тя беше прегледана от ръководителя на ветеринарния отдел на община Диарбекир Касъм Айдън.

Втората от котките, които бяха забелязани вътре по време на разрушаването, беше спасена сутринта.

АА

Около 04:00 часа през нощта котката на име Джахретин беше спасена и предадена на собственичката си Езра Елбистан. Тя взе котката си на ръце разплакана. Котката е откарана за преглед в центъра за грижа и рехабилитация на животни.

АА

Езра Елбистан възкликна: „Те спасиха моя Джахретин с големи усилия. Благодаря на властите тук. Те наистина оказаха голяма подкрепа. Взех си котката. Здравето ѝ е добро. В момента чакаме и останалите котки. Надявам се и от тях да дойдат добри новини.“, заключи тя.

 

Доброволецът от АФАД, който спаси котката, сподели: „Опитахме се да бъдем от помощ. Заложихме капани. Опитахме се да спасим животните, както спасяваме всяко човешко същество“, допълни той.

АА

Първоначално се предполагаше, че има 4 котки, но в последствие броят на спасените котки достига 13, като последния домашен любимец на име „Яхрен“ бе спасен днес.

АА

Провинциалният директор на АФАД Илами Чакмак заяви, че работата им ще продължи до утре, като търсят още котки и заяви, че са щастливи да спасят четириногите любимци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?