71

Спасиха 128 от 184 души блокирани на лифта в Анталия ВИДЕО СНИМКИ

Видеоклип показва мигът на инцидента при който един мъж загина, а 10 са ранени

Мащабна спасителна операция продължава за спасяването на 184 души блокирани в аварирал лифт в изключително трудния планински район в Анталия.

АА

Един от стълбовете на кабинковия лифт Тюнектепе, работещ в квартал Коняалтъ в Анталия, се разклати и падна вчера вечерта в 17.28 ч. по неустановена причина.

АА

В резултат на това кабинка от лифта се блъсна в стълб и се разби на голяма височина. При трагичният инцидент един човек загина следкато изпадна от разбитата кабина. Други 7 души, включително 2 деца, намиращи се в кабинката бяха ранени. 

АА

Усилията за спасяването на 184 души, блокирани в 24 от 36-те кабини на лифта продължават. Още 3 души бяха ранени по време на усилията за евакуация.

АА

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая съобщи тази сутрин в 11 ч., че 128 души от 16 кабинки от са спасени успешно до момента. Операцията по евакуирането на хората в останалите 8 кабинки продължава и в момента.

АА

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая обяви, че в мащабната операция са мобилизирани 543 души персонал, 7 хеликоптера, 1 военен товарен самолет, 108 превозни средства, 6 линейки и дронове от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), Жандармерията, Главна дирекция по сигурността, бреговата охрана и пожарни бригади.

При инцидента е установено, че Мемиш Гюмюш (54) е загубил живота си, а Йозлем Шахин, Каан Акгюн, Фатих Гюмюш, Кезибан Чапар Гюмюш, Лютфуллах Керим Гюмюш, Хердем Еюпоглу и киргизкият гражданин Акмарал Абдилдаева са ранени.

АА

След аварията системата на кабинковия лифт спря и много хора останаха блокирани в кабините във въздуха, на огромна височина. 

АА

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч обяви в своя публикация в профила си в социалните медии след инцидента: „Нашият приоритет е да достигнем до нашите граждани възможно най-скоро.

АА

Започнато е съдебно разследване от Главната прокуратура на Анталия по отношение на инцидента, който разстрои всички ни. Създадена е експертна комисия от 5 души, състояща се от инженери по техника и безопасност при работа, за да установи причината за инцидента. Отговорните лица продължават разследванията на място във всички аспекти под координацията на двама прокурори."

АА

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви в профила си в социалните мрежи, че здравословното състояние на ранените при инцидента не е тежко.

След инцидента на място беше изпратен медицински екип от общо 24 души с 8 линейки. След първите интервенции на място, пострадалите са насочени в болници и лечението им е започнало успешно. Работата по спасяването на останалите граждани в кабинките продължава", допълни Коджа.

АА

Директорът по комуникациите Фахреттин Алтун обяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган следи отблизо всички събития относно инцидента.

АА

Баки Дераш, един от гражданите, който беше спасен от кабината и докаран до командването на бреговата охрана на Анталия с хеликоптер, заяви пред репортери, че е бил блокиран близо 10 часа, но е щастлив, че всичко в крайна сметка е завършило добре. 

АА

Кметът на община Анталия Мухитин Бьочек отбеляза, че скоро е извършена успешно годишната рутинна поддръжка на кабинковия лифт, който е пуснат в експлоатация през 2017 г.

АА

Лифтът Тюнектепе е 1706-метровата линия, състояща се от 36 кабинки, всяка превозваща максимум 8 души. Съоръжението има капацитет да превозва 1200 души на час от зоната за отдих Саръсу до Тюнектепе, с надморска височина от 605 метра. Пътуването отнема приблизително 8,5 минути.

Тази сутрин в социалните мрежи в Турция бе публикуван видеоклип направен в момента на инцидента в кабинката която се разби в Анталия

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?