Следвайте ни

"Сотбис" прави търг за украшение от времето на Мехмед Завоевателя

viber icon

Базираната в Лондон аукционната къща "Сотбис" предлага на търг 540-годишна висяща украса от керамика от ранния османски период на изумителна цена.

Известната аукционна къща, която преди това е провеждала търгове на произведения от османския период, изчислява цена между 180 и 220 хиляди паунда за уникалната керамика от Изник, (град близо до Бурса) направена през 1480-те.

Посочва се, че висящото украшение, което ще бъде продадено на търг на живо през следващата седмица, е произведено по време на управлението на Мехмед II, известен още като Мехмед Завоевателя на Константинопол, и неговия син Баязид II.

Тялото на висящия предмет е декорирано в глазурени кобалтово сини орнаменти с калиграфска лента където е гравиран 13-ият стих на Суре Ас-Саф от Курана. Украшението е с метална стойка, а отдолу има обръч и пискюл.

„Характеризиращ се с интензивно мастилено синьо-черно оцветяване, този малък и изключително рядък предмет е пример за керамиката в Изник и ​​отразява най-ранния етап на изпичането, преди използването на подглазурено кобалтово синьо да е било широко прилагано от грънчарите в Изник в по-късните периоди“, допълват от Лондон.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?