49

Социолози: Президентските избори в Турция отиват на втори тур

Приблизително две седмици и половина остават до президентските избори в Турция, които ще се проведат на 14 май. Предизборните блокове на двата водещи кандидати на съдбоносния вот публикуваха свои проучвания, при които обявиха, че един от двамата - Ердоган или Кълъчдароглу, печели изборите. 

Според осреднени данни на изследванията на общественото мнение в страната, проведени през април 2023 г., кандидатът за президент на основния опозиционен блок "Национален алианс" Кемал Кълъчдароглу води с незначителна разлика в надпреварата.

Евронюз осредни априлските проучвания, проведени от компаниите за изследване на общественото мнение Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK, Aksoy, AR-G и Yöneylem. 

Според резултатите Кълъчдароглу изпреварва на косъм президента Реджеп Тайип Ердоган, но не може да надхвърли прага от 50 процента. В осем от 10 анкети Кълъчдароглу е начело, докато Ердоган е на първо място в две анкети (Optimar и SONAR).

АА

Четирима кандидати официално участват в президентските избори в Турция през 2023 г.

Според средната стойност от 10 анкети след разпределението на избирателите, Кълъчдароглу получава 47,5 процента от гласовете. Делът на гласовете на Ердоган остава 44,4 процента. Докато лидерът на Партията Родина Мухарем Индже получава 6 процента, кандидатът на крайнодесния алианс АТА Синан Оган достига около 2 процента.

След пропорционално разпределение на нерешилите гласоподаватели, неотговорилите и заявилите, че няма да гласуват, осем от 10 анкети показаха, че на изборите ще има втори тур.

На президентските избори на 24 юни 2018 г. кандидатът на Народния алианс Ердоган беше избран за президент на първия тур с 52,4 процента от гласовете. Другият кандидат Инсе получи 30,8 процента от гласовете, Селахатин Демирташ 8,3 процента, Мерал Акшенер 7,4 процента и Темел Карамоллаоглу 0,9 процента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хм…

Хм…

26.04.2023 | 17:47

Светска Турция заслужава да има шанс. Но дали ще надделее над анадолския кандидат Ердоган?

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?