Следвайте ни

Социалните мрежи в Турция под въпрос заради нов закон

viber icon

Днес Турция глоби Facebook, Twitter и три други компании от социалните медии за това, че не са назначили представител в страната, съгласно противоречив закон, влязъл в сила миналия месец.    
Законодателството, прието през юли, изисква платформи с повече от един милион потребители да назначават представители в Турция, които да могат да изпълняват съдебни разпореждания за премахване на спорно съдържание или да бъдат подвеждани под съдебна отговорност при необходимост.

Турция е наредила на Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube и TikTok да заплатят по 10 милиона лири (2 милиона лева) глоби за неспазване на това първо изискване, заяви в туитър заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян. 

Ако мрежите не успеят да отворят местни офиси до началото на декември, ще бъдат глобени още с 30 милиона лири.    

Неспазването на закона до началото на януари би довело до забрана за реклама.  
  
Експертът по цифрови права Яман Акдениз заяви, че ако компаниите за социални медии продължат да игнорират турския закон още три месеца след забраната за реклама, ще бъде приложено намаляване на честотната лента с 50% и след това с цели 90% на петия и последен етап, което практически е спиране на достъпа до тези социални мрежи в Турция. 

На 3 ноември Акдениз написа в туитър, че само частната руска фирма за социални медии ВК е назначила в срок турски представител до момента. 

От Туитър категорично по-рано изразиха становище, че не възнамеряват да се съобразяват с този закон. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Адолф Сталински

Адолф Сталински

04.11.2020 | 22:27

Ашколсун.... Само така... Трябва да останат социални мрежи свързани само с A L L A H

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?