46

Социалната мрежа на Тръмп катастрофира, преди да е полетяла

В края на февруари Доналд Тръмп обяви, че смята да стартира революция в социалните мрежи, която обаче далеч не успя да оправдае очакванията.

Truth Social - социалната мрежа на бившия президент, официално отвори врати за потребители на 21 февруари. Денят съвсем не е случаен - тогава в САЩ се празнува Денят на президентите. Шест седмици по-късно обаче проблемите на платформата изглеждат много повече, отколкото решенията, които предлага.  

На първо място големият проблем на Truth Social е колко много прилича на Twitter - социалната мрежа, която допреди година беше любима на Тръмп и след атаката над Капитолия го изгони до живот. Експертите посочват, че освен видимите визуални и цветови прилики в интерфейса и дизайна на двете платформи, самите кодове и алгоритми на Truth Social са

като копирани от много по-големите им конкуренти от Twitter.

Сериозен проблем на Truth Social остава и твърде ограниченият кръг потребители, до които приложението на бившия президент е достъпно. Смартфоните и таблетите, опериращи с Android, нямат достъп до социалната мрежа на Тръмп, освен това то е недостъпно и през уеб браузъри от настолен компютър или лаптоп. Така на практика единствено потребителите на смартфони и таблети на Apple имат достъп до платформата.

Въпреки добрия старт в първата седмица на платформата между 21 и 28 февруари, когато Truth Social беше едно от 10-те най-изтеглени приложения във виртуалния магазин App Store на Applе, голяма част от потребителите не успяват и до момента да се регистрират.

Хора от екипа на Тръмп още в края на февруари обявиха, че социалната мрежа до дни ще реши текущите проблеми със създаването на нови профили. Шест седмици по-късно близо милион и половина души все още чакат в списък за регистрация. Към 5 април чакащите потребители за създаване на профил са 1 419 631.

Според експертите подобен ход е изцяло нелогичен и противоречи на основния модел на социалните мрежи, който изповядва възможно най-бърза и лесна регистрация. Докато основните конкуренти от YouTube, TikTok, Instagram и Facebook са сред 10-те най-изтеглени приложения, според онлайн рейтинговата агенция Similar Web,

Truth Social на Тръмп е извън топ 100.

Но дори и потребителите, които са успели да се регистрират, са сериозно недоволни от социалната мрежа на бившия президент. Редица знакови републиканци и представители на дясното крило (към които Truth Social основно се цели) все още нямат профили. Дори самият Тръмп не ползва собствената си платформа, като за 6 седмици има едва една публикация - в първия ден от старта на социалната мрежа, с която просто приветства последователите си.

Според данните от App Store на Applе, след първоначалната истерия през първите 7 дни, през последните 2 седмици изтеглянията на Truth Social са паднали с цели 95%. Освен това, платформата практически не генерира и интерес от страна на рекламодателите. Дори така наречената в САЩ „медийна машина“ на Тръмп сякаш не припознава Truth Social.

Според експертите по дигитален маркетинг основната причина за това е

пасивността на бившия американски президент.

Ако Тръмп беше започнал да публикува редовно „истини“ (така се наричат публикациите в новата му социална мрежа) дори и пред крайно ограничената аудитория в момента, текстовете и дори снимки на статусите му от Truth Social щяха бързо да попаднат в конкурентните му социални мрежи и така да генерират огромен интерес към платформата.

Дори в битката за основната фен база на Тръмп и крайното дясно, Truth Social все още може да съперничи с основните конкуренти сред републиканската аудитория - Gab и Gettr, които имат по няколко милиона активни потребители. Така близо два месеца след като официално стартира, социалната мрежа на бившия американски президент сякаш катастрофира, още преди да е полетяла. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
фалитко

фалитко

11.04.2022 | 03:15

Оранжевият мазник е банкрутирал всичко до което се докосне!Безспорно най бездарният и фалшив тип влизал в Белият дом.

Отговори
2 0
Ще се намери КОЙ да помогне...

Ще се намери КОЙ да помогне...

10.04.2022 | 21:53

Той толкова пъти фалира досега...

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?