Социалистите взеха Гърция

Гръцката социалистическа партия ПАСОК е големият победител на вчерашните предсрочни парламентарни избори. Както се очакваше, социалистите успяха да стигнат до властта, след повече от пет години управление на Нова демокрация. Данните от екзитполовете дават сигурно парламентарно мнозинство на ПАСОК между 151 и 159 депутати. Дистанцията между двата основни опонента показва, че ПАСОК е успяла да увеличи преднината пред управляващата Нова демокрация на близо 10%.

Резултатите са, както следва: ПАСОК - между 41-44%, Нова демокрация - 34,3 - 37,3%, Комунистическата партия ККЕ - 7,3-8,3%, Коалицията на радикалната левица Сириза - 3,9-4,9%, Националистическата формация ЛАОС - 5-6% и партията на еколозите - 2-3%, която вероятно не успява да прескочи трипроцентната бариера за влизане в парламента. Тези резултати означават, че следващият парламент в Гърция ще бъде вероятно петпартиен.

На парламентарни избори право на глас имаха 9 835 007 души в Гърция, които имаха възможност да избират между 23 партии и близо 4000 кандидати за депутати.  

Георгиос Папандреу, лидерът гръцките социалисти, които спечелиха предсрочните парламентарни избори вчера, заяви, че предстои много работа по преобразяването на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Папандреу благодари на гръцкия народ за доверието и подчерта, че "започват общонародни усилия за оправянето на положението в страната". "Единственият компас по този път ще бъде гражданинът и единствено той", подчерта лидерът на ПАСОК.  "Носим огромна отговорност за промяната на курса на страната. Знаем, че можем да го направим", заяви той. "Всички трябва да повярваме, че ще успеем. Не можем да загубим и ден." Той призова за обединяване на всички сили в този труден момент. "Това е пътят към справедливото общество, към Гърция, която ни кара да се гордеем със себе си. Това искаме, можем и ще го постигнем", заяви Папандреу, пише БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?