1553
Следвайте ни

Социалдемократите водят в Германия, обещават данъци за свръхбогатите

viber icon

С пламенна реч в Мюнхен кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Алмин Лашет приключи предизборната кампания за парламентарния вот в неделя. Последните социологически проучвания предсказват минимална преднина за социалдемократическата партия на Олаф Шолц, който закри предизборната кампания в Кьолн, съобщава от Германия пратеникът на БНР Весела Владкова, тънък познавач на темата. 

В борба за колебаещите се около една трета германски избиратели се впуснаха двамата основни опоненти в надпреварата за канцлерския пост. Необичайно за отиващата си Ангела Меркел тя присъства на последната предизборна реч на Армин Лашет, кандидат на консервативния блок на нейния Християндемократичен съюз и баварската посестрима партия ХСС в Мюнхен.

В кратко обръщение тя призова германците да гласуват за Армин Лашет, за да гарантират стабилността на Германия. В опит на финалната права да мобилизира избиратели, Лашет предупреди, че ако ХДС/ХСС загубят изборите, социалдемократите ще влязат в коалиция с антинатовската и антиевропейската партия „Левицата”. 

Водещият в допитванията Олаф Шолц от социалдемократическата партия защити намерението си да въведе по-високи данъци за супербогатите. 

И двамата кандидати за канцлерския пост подкрепиха утвърждаването на ЕС като силен и единен играч на световната политическа сцена. 

В последния телевизионен дебат между партийните лидери снощи двама кандидати заявиха:

„Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена”, заяви Олаф Шолц, кандидат на социалдемократическата партия и най-предпочитан бъдещ канцлер. По думите му успехът на европейския проект е основна задача на Германия, която ще продължи да работи за сътрудничеството между всички страни-членки.

А Берлин разчита за това на Франция: 

„Заедно с Франция трябва да гарантираме напредъка на Европа. Нашето партньорство е изключително важно“, подчерта Шолц. 

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет изрази съжалението си, че външната политика, включително и бъдещето на ЕС, не е била сред водещите теми на предизборната кампания. 

„Трябва ни повече Европа. Трябва да говорим с един глас. Трябва да започнем общи проекти, включително и отбранителни“, смята Лашет.

Лек ръст в доверието към неговите консерватори регистрират последните проучвания на общественото мнение преди изборите в неделя. Въпреки това социалдемократическата партия води в допитванията с 25 процента, следвана от ХДС/ХСС с 23.

Трета политическа сила остават Зелените, които са предпочитани от 16,5 процента от анкетираните. С 11 процента подкрепа либералите също ще играят ключова роля за съставянето на следващото правителство на Германия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?