49

Снежен апокалипсис в Истанбул: Затвориха молове, летища и магистрали СНИМКИ

Обилен снеговалеж парализира 16-милионния турски град Истанбул, затвори търговските центрове, наруши трафика и затвори летищата.

Влизането в Истанбул през магистралите ТЕМ от Анадола и Тракия също е спряно.


Кметът на голяма община Истанбул Икрем Имамоглу определи бедствието като "катастрофален снеговалеж".


Той отбеляза, че в някои части на града снегът е до метър. В Арнавуткьой, Башакшехир и Султангази има 80-85 сантиметра сняг, според кмета. Снежната покривка в южните и централните райони достига до 50-60 сантиметра. Обилния снеговалеж продължи непрекъснато 4 до 6 часа в целия град. Последно подобен снеговалеж е имало през 2017 г. 


Областният управител на Истанбул Йерликая обяви, че днес до 13 ч. се забранява движението на всички частни автомобили. Трафикът по мостовете над Босфора е разрешен единствено за служебни превозни средства. 


Въпреки ограниченията хиляди автомобили образуваха задръствания на входовете на мостовете, където са сформирани полицейски КПП-та. 


Движението е затруднено и в много райони е напълно парализирано от снощи, като много шофьори, както и превозни средства, са заседнали поради обилния сняг.


На всички магистрали в мегаполиса хиляди преводни средства са аварирали или са изоставени от шофьорите. Много хора, закъсали по пътищата, бяха подслонени снощи в хотели и общежития. Това създава допълненелен проблем за почистването на снега, който на места продължава да вали.
Обсъжда се вариант за извозване на изоставените коли по пътищата, но поради огромния им брой,  това в момента е невъзможно. 


Днес е обявен почивен ден за всички в мегаполиса, с изключение на силите на реда, здравните работници и служители в градския транспорт и хранителните магазини.


Полетите от и до летище Истанбул са отменени до полунощ днес. Летище Сабиха Гьокчен, в азиатската част работи с ограничен капацитет.


Достъпът до летище Истанбул е почти невъзможен, тъй като в района валя най-голямо количество сняг. Покривът на голямо карго депо в летището се срути поради тежкия сняг. Няма информация за жертви, има много материални щети.


Пътниците в няколко самолета чакаха с часове да бъдат евакуирани, тъй като полетите им бяха отменени в последния момент.


Автогарите на мегаполиса са затворени от вчера.


В Пендик от азиатската страна на града пожарна кола, която се опитваше да спаси превозно средство, закъса на самия път.


Повечето училища вече бяха затворени в понеделник за двуседмична междусрочна ваканция.


Община в Истанбул посочва в изявление, че 1300 бездомни са получили подслон от студеното време в различни сгради и хотели.


Всеки ден общината раздава и над два тона храна в 500 места за безстопанствени животни, се добавя в съобщението.


Необичайни снеговалежи имаше и в южните райони на Турция, дори в центъра на курортите Анталия, Мармарис и Бодрум се образува снежна покривка снощи.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ивко

Ивко

25.01.2022 | 15:11

Само да питам там с летни гуми ли карат ?

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?