71

Смут в Берлин след прихванатия разговор за атаки с "Таурус" по Кримския мост

Контраразузнаването на Германия разследва съобщенията за прихванат от Русия разговор на Бундесвера

 

Службата за военно контраразузнаване на Германия разследва съобщенията, че руски служби са прехванали разговор между офицери от Бундесвера за крилатата ракета "Таурус". Говорител на Федералното министерство на отбраната обясни, че въпросът се разследва. Твърди се, че разговор между офицери от Бундесвера за евентуални доставки на "Таурус" за Украйна е бил прехванат от Русия, съобщава Дойчландфунк, цитиран от dnes.dir.bg.

Не беше възможно да се каже нищо за съдържанието на очевидно прихванатата комуникация. Според съобщения от няколко медии руската държавна телевизия RT е публикувала вчера запис на разговор между висши офицери от военновъздушните сили. Твърди се, че дискусията е била съсредоточена върху евентуалното разполагане на "Таурус" в Украйна. Въпреки това канцлерът Олаф Шолц досега е изключвал предаването на оръжейната система на страната.

Председателят на парламентарната комисия за контрол фон Ноц призова за цялостно разследване. Политикът от Зелените заяви пред Redaktionsnetzwerk Deutschland, че ако историята се потвърди, това ще бъде изключително проблематичен процес. Освен това възниква въпросът дали става въпрос за структурен проблем в областта на сигурността.

Записът е с продължителност около половин час и се разпространява от руските пропагандни канали. В записа високопоставени офицери от военновъздушните сили обсъждат подробно как германските крилати ракети "Таурус" могат да бъдат разположени в Украйна. Очевидно става въпрос за запис на телефонна конференция и експертите смятат, че той е автентичен, пише по темата "Шпигел".

Подслушвани ли са военните? Тайната служба на Бундесвера MAD в момента разследва този въпрос с пълна сила. Всеки, който слуша записа, веднага разбира колко взривоопасен е въпросът: офицерите обсъждат, наред с други неща, цели, които Украйна теоретично би могла да унищожи с "Таурус". Споменава се стратегически важният мост към Кримския полуостров.

Канцлерът Шолц потвърди тази седмица, че е категорично против доставката на крилати ракети "Таурус". Въпреки това руските пропагандни канали сега се опитват да използват записа.

Офицерите са били доста небрежни по време на срещата си: използвали са сравнително лесната за подслушване платформа WebEx. Като се има предвид взривоопасният характер на темите, в този случай е трябвало да се използва криптирана линия. И е възможно инцидентът да ескалира.

WebEx се използва редовно от германските въоръжени сили и Министерството на отбраната. Сега основният въпрос е: дали руските служби са могли да получат още повече вътрешна информация? Това би било провал, особено в настоящата ситуация, пише още "Шпигел".

В. "Велт" твърди, че записът на разговора се разпространява в Бундесвера. Няколко военни са говорили пред изданието и са заявили, че записът е автентичен.

Друг немски вестник - "Билд", посочва, че има много причини да се предполага, че записът на разговора е автентичен, дори и Бундесверът да не потвърждава тази информация. Изданието също така отбелязва, че един от участниците в срещата е бил в Сингапур - хотелската му стая може да е била подслушвана, телефонът му да е бил хакнат или да е бил свързан с незащитена мрежа.

В записа четирима "офицери от Бундесвера" обсъждат възможностите на крилатата ракета "Таурус". По-специално, в разговора се предполага, че заедно с тези ракети в Украйна ще трябва да бъде изпратен и германски военен персонал.

Освен това събеседниците говорят за възможен удар с ракети "Таурус" по Кримския мост. Според участниците в разговора атака с използване на малък брой ракети вероятно няма да унищожи моста.

Изданието нарича "очевидно" предположението, че записът е направен от руските разузнавателни служби или от "някой от техните партньори". Според "Билд" Бундесверът се опитва да ограничи щетите от появата на разговора в мрежата. По-специално, акаунтите в социалната мрежа X (бивш Twitter), които са разпространили разговора, са били изтрити.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Гюро

Гюро

02.03.2024 | 23:32

Явно германците имат къса памет. Битката при курската дъга започва през лятото на 1943 г, а плановете на германците /оп.Цитадела/ за нея са били на бюрото на Сталин още през април. И кой се е подвизавал под името Вертер, предоставил тези планове на руснаците и до сега не е разсекретено. И една препоръка към дойчовците - ако изпращат свои военни в Украйна, нека всички да преминат на курсова - да се научат да танцуват валс!

Отговори
14 14
МУН

МУН

02.03.2024 | 21:01

Ако Жужо беше отговорил навреме на западняшката наглост, пляскайки ги през ръцете и гъза, сега щеше да е много по-спокойно. И много по-далече от ядрена война. С такива лъжовни човекоподобни договорености не може да има. И Меркел и Оланд признаха, че са залъгвали Жужо, за да печелят време. Сега може да им излезе през гъза това залъгване.

Отговори
21 21
Пловдив

Пловдив

02.03.2024 | 20:57

Маленко са се посрали

Отговори
19 22

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?