49

Смучат до кръв: Агресивен вид комари нахлу в Истанбул, прати стотици в болница

Значително увеличение на броя на хоспитализираните заради ухапвания от комари регистрираха през последните дни в Истанбул. 

Сьозджу

Потърсилите помощ в болницата граждани споделят, че имат отоци и непоносим сърбеж. 

Сьозджу

Проф. ст.н.с. д-р Зекай Кутлубай, от Медицинския университет Джерахпаша, катедра по дерматология, в Истанбул сподели: „Има увеличение на броя на пациентите, които идват с ухапвания от комари и алергии. Напоследък някои видове комари започнаха да се променят и са много по-агресивни. Най-често срещаният вид комари, които ние наричаме „Аедес“, е агресивен вид. Особеността на тези насекоми е, че могат да образуват мехурчета на местата, където хапят. Предизвикват силен сърбеж. Такива реакции се срещат особено при децата. Появяват се рани и отоци.

Д-р Кутлубай предупреждава, че хората с алергии трябва да бъдат внимателни. Комарите предпочитат особено хора със затлъстяване, защото отделят повече въглероден диоксид. Комарите имат рецептор за въглероден диоксид.

Те предпочитат и хора с кръвна група „0“. Знаем, че насекомите хапят ярко облечени, светлокожи хора и хора с цветни очи.

Сьозджу

Особено когато комари ухапят хора с алергии и астма, се появяват остри реакции в различни части на тялото.

Могат да се появят обриви, подобни на екзема. Това, от което се страхуваме най-много, е реакция, която наричаме „анафилактична“. Ако алергичните индивиди са алергични към слюнката на комари, настъпва загуба на съзнание. Теоретично е възможно комарите да убиват. Ако човек е алергичен, има вероятност дори и от смърт."

Експертите казват, че дъждовният сезон през лятото причинява увеличаване на комарите и тези, които живеят близо до коритото на потоци или застояла вода, са по-засегнати от тази ситуация. 

За да се защитим от комарите има полза да носим дрехи с дълги ръкави, да използваме защитен спрей против комари. Тялото може да се маже с лавандулово масло.

При ухапване раната може да се намаже с одеколон, могат да се използват хапчета против сърбеж.

Угур Фидан, който дойде в болницата, защото не можеше да понесе ухапванията от насекомите по краката си, сподели: "Отидох в градината, след като излязох от там, цялото ми тяло започна да се подува. Отначало започна да сърби и колкото повече се чеша, толкова повече започва да се подува. Тъй като това се увеличи, се уплаших и отидох за преглед в болницата. Тези подутини продължиха да ме сърбят, докато се превърнаха в рани. За първи път ми се случва подобно нещо.

Сьозджу

Рейхан Даг, която дойде в болницата с дъщеря си, заяви: „Той ухапа дъщеря ми и мен. Едно и също място ни сърби с дни. Сладък сърбеж, но продължава с дни."

Йомер Кочак заяви, че е дошъл в болницата за себе си и племенника си. „Не можем да спим през нощта, не можем да сложим детето да спи. То не спира да плаче. Доведохме го в болницата, за да не се влоши. Не можем да затворим прозорците в къщи, защото времето е горещо.“, заключи той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?