2374

Смелост: Жените без хиджаб излязоха на протест в Кабул, разпръснаха ги с бой

Талибаните в Афганистан разпръснаха със сила рядък по рода си протест на жени в Кабул, дни преди първата годишнина от завръщането на ислямската групировка на власт.

Откакто завзеха властта в страната на 15 август миналата година, талибаните отмениха почти всички привилегии, извоювани от жените през последните над 20 години, в които американски войски следяха за спазването на законите в страната.

 Около 40 жени, скандиращи "Хляб, работа и свобода", протестираха пред сградата на министерството на образованието в Кабул, преди бойците да ги разпръснат, като стреляха във въздуха с оръжия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Някои от протестиращите, които успяха да се скрият в близки магазини, бяха преследвани и бити от талибанските бойци с прикладите на пушките.

 Протестиращите носеха транспарант с надпис "15 август е черен ден", като настояваха жените да имат право на труд, и да могат да гласуват. "Справедливост, справедливост. Писна ни от невежество", скандираха дамите, повечето от които не носеха хиджаби.

Някои журналисти, отразяващи протеста - първият женски митинг от месеци - също бяха бити от талибанските бойци.

От миналата година насам десетки хиляди момичета бяха изключени от средните училища, и на жените беше забранено да заемат държавни длъжности. На дамите е забранено да пътуват сами на дълги разстояния и могат да посещават обществени градини и паркове в столицата само в определени дни, които пък са забранени за мъже.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Явно

Явно

14.08.2022 | 13:36

Приятелчетата на Лавров здраво пипат.

Отговори
1 0
То жените

То жените

13.08.2022 | 17:54

Станаха по-мъже от мъжете в тоя объркан терористки свят на фанатици-убийци!

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?