1553

Смелчаци се разхлаждат в Босфора, но рискуват живота си

Босфорът, който е най-натовареният воден път в Турция, беше домакин на 34-ото издание на междуконтинентално състезание по плуване, в което плуваха професионални плувци от Азия и Европа. Състезанието завърши без инциденти благодарение на стриктно контролираната състезателна среда, но експертите предупреждават, че проливът крие множество рискове както за любителите, така и за професионалните плувци, ако пренебрегват мерките за сигурност.

Анадолска агенция

Плуването в Босфора все още не е забранено, но е изключително опасно начинание.

Силните течения, съчетани с мускулни спазми, могат да бъдат опасни за плувците, докато големите товарни кораби, преминаващи по водния път през целия ден, са друг риск.

Плажовете на Истанбул по Мраморно и Черно море предлагат изобилие за плувци през горещите летни месеци, но някои любители на адреналина предпочитат да плуват през Босфора въпреки тежкия морски трафик и теченията, които могат да отнесат плувците само за миг. Експертите казват, че е особено опасно да се плува в райони, където няма безопасен начин за влизане във водата.

Емре Севен, инструктор по плуване, който е първия турчин, преплувал Гибралтарския проток, казва, че плуването през Босфора е „уникално занимание“, но понякога може да завърши фатално „зле“ за някои хора.

„Морската активност е много висока в Босфора, от водовъртежи до трафик на кораби и бушуващи течения. Всъщност това е една голяма река, разделяща града. Плуването тук със сигурност е опасно и ако планирате да го направите, трябва много да внимавате“, заяви той.

 

„Хората обикновено скачат във водата, без да са направили загрявка предварително, така че внезапното напрежение на мускулите на краката може да причини спазъм. Студените водни течения, идващи от Черно море в Босфора, също предизвикват внезапни промени в температурите на морската вода и това от своя страна предизвиква схващане."

Анадолска агенция

Севен предупреди, че Босфорът не е подходящ за „начинаещи“. „Трябва да планирате предварително къде ще плувате. Ако не можете да плувате срещу течението и да стигнете до брега, не трябва да хабите енергията си и да чакате помощ, докато се опитвате да останете на повърхността“, допълни той. Той заключи, че преминаването между двете страни на Босфора е особено опасно. „Тъй като има много фериботи и товарни кораби, плаващи по редовни маршрути.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?