Следвайте ни

Смазващо! 10-годишната война в Сирия погуби 22 000 деца

viber icon

Общият брой на жертвите в 10-годишната гражданска война в Сирия достигна до 387 000, след най-малко смъртоносната последна 2020 година, сочи доклад, публикуван тази седмица. 

Сирийската обсерватория за правата на човека със седалище в Обединеното кралство, която разчита на широка мрежа от източници в Сирия, заяви, че цифрата включва почти 117 000 цивилни, сред които над 22 000 деца.

Боевете, избухнали през 2011 г. след жестокото репресиране на антиправителствените протести, до голяма степен стихнаха тази година, и се стигна до прекратяване на огъня, проведено в северозападна Сирия и вниманието там беше насочено към ограничаването на пандемията на коронавируса.

Сред убитите има повече от 130 500 проправителствени бойци, сред които и чужденци.

Повече от половината от тях са сирийски войници, докато 1703 са от ливанската шиитска група Хизбула, чиито членове се бият в Сирия от 2013 г.

Конфликтът отне живота на повече от 57 000 не-джихадистки бунтовнически бойци.

Той също така е убил повече от 67 500 джихадисти, главно от групировката „Ислямска държава“ и „Хаят Тахрир ал Шам“ (HTS), група, доминирана от бивши членове на бившия клон в Сирия на Ал-Кайда.

Повече от 12 500 кюрдски партизани са убити в битки срещу ИД и турските военни сили.
Черната статистика на Обсерваторията не включва около 88 000 души, които според нея са починали от изтезания в управляваните от правителството затвори, нито хиляди, които са били отвлечени по време на конфликта и все още са в неизвестност.

След като обърна хода на войната с руска и иранска подкрепа от 2015 г. насам, сирийското правителство вече контролира около две трети от страната.

Сред регионите, които все още са извън обсега му, са последният анклав Идлиб на северозапад, контролираните от Турция области по северната граница и североизточните части на страната, държани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили.

Войната принуди повече от половината предвоенно население на страната да напусне домовете си.


Около 6,7 милиона сирийци остават разселени в страната, докато 5,5 милиона са регистрирани като бежанци в чужбина, според ООН.
Повечето от които се намират в Турция.
 
 
 
Област за прикачени файлове
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?