1553

Смъртоносна болест вилнее в Япония, причината е мистериозна

Случаите на опасна и изключително смъртоносна бактериална инфекция в Япония са достигнали рекордни нива, сочат официални данни. Досега експертите не са успели да установят причината за ръста.

Към 2 юни Министерството на здравеопазването на Япония е регистрирало 977 случая на стрептококов токсичен шоков синдром (STSS), при който смъртността достига до 30%. От януари до март, когато са последните налични данни, от инфекцията са починали около 77 души, съобщи Си Ен Ен.

Продължаващата епидемия в Япония вече е надминала миналогодишния рекорд от 941 предварителни случая на заразяване - най-високият от началото на статистиката през 1999 г. Японският национален институт по инфекциозни болести съобщи за 97 смъртни случая, причинени от STSS през миналата година, което е вторият най-голям брой смъртни случаи за последните шест години,

Той представлява рядка, но сериозна бактериална инфекция, която може да се развие, когато бактериите се разпространят в дълбоките тъкани и кръвния поток. Първоначално пациентите страдат от треска, болки в мускулите и повръщане, но симптомите могат бързо да се превърнат в животозастрашаващи с ниско кръвно налягане, отоци и отказ на множество органи, тъй като организмът изпада в шок.

"Дори и при лечение STSS може да бъде смъртоносен. На всеки 10 души с STSS цели трима умират от инфекцията", според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Повечето случаи на инфекцията се причиняват от бактерията стрептокок от група А (iGAS), която предизвиква предимно треска и инфекции на гърлото при децата. В редки случаи стрептококи А могат да се превърнат в инвазивни, когато бактерията произвежда токсин, който ѝ позволява да получи достъп до кръвообращението, причинявайки сериозни заболявания като токсичен шок.

През декември 2022 г. пет европейски държави съобщават на Световната здравна организация за увеличаване на инвазивните стрептококи от група А (iGAS), като най-засегнати са децата под 10 години. Центърът за контрол на заболяванията по това време също разследва очевидното увеличение на заболяването.

През март японските власти предупредиха за скок на случаите на STSS. Японският национален институт по инфекциозни болести публикува оценка на риска, в която се казва, че броят на случаите на STSS, причинени от iGAS, "се е увеличил от юли 2023 г. насам, особено сред хората под 50-годишна възраст".

CDC казва, че възрастните хора с отворена рана са изложени на повишен риск от заразяване с STSS, включително тези, които наскоро са претърпели операция.

"Експертите обаче не знаят как бактериите са влезли в телата на почти половината от хората, които получават STSS", казва CDC на своя уебсайт. |

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?