Следвайте ни

Смъртоносен алкохол от дезинфектанти взе 75 жертви

viber icon

Броят на жертвите от контрабанден алкохол в Турция през последния месец нарасна до 75 души. Само в егейската провинция Измир, броят на загиналите вече е 32.

Хоспитализиран поради алкохолно отравяне след пиене на течност, чието съдържание все още не е определено, 37-годишният Джан Йълмаз стана последната жертва на последователните смъртни случаи в града поради алкохол менте. Властите обещаха да засилят националните инспекции срещу производството на алкохол в страната, където данъците върху алкохолните напитки са много високи.

Измир е последван от Истанбул с 10 смъртни случая и Егейска провинция Айдън с девет смъртни случая поради отравяне с алкохол. Има загинали от алкохолно отравяне и в провинциите Мерсин, Мугла, Къръккале, Трабзон, Текирдаа, Зонгулдак и Къркларели.

Междувременно поне 40 заподозрени са задържани под стража заради предполагаеми връзки с смъртоносната вълна от фалшив алкохол, съобщи вътрешното министерство на страната.

В изявление от министерството се казва, че общо 100 заподозрени са задържани заради инцидента. Турските сили за сигурност са извършили общо 2430 операции срещу производството на фалшив алкохол през тази година, се добавя в изявлението.

Тази година полицията и жандармерията иззеха над 1 милион литра и 220 911 бутилки алкохол менте в няколко операции.

Министерството заяви, че фалшивият алкохол се произвежда от закупени в магазина почистващи препарати за повърхности и продукти, етикетирани с етилов алкохол с високо съдържание на метанол.

Екипите на полицията и жандармерията са конфискували 161 062 литра и 6 102 бутилки фалшиви алкохолни напитки в операции между 5 и 23 октомври, се добавя в изявлението.

Фалшивият алкохол, направен с метилов алкохол вместо етилов алкохол, е силно опасен за здравето. Консумацията му може да причини трайна слепота и често се оказва фатална.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?