3906

Смъртна заплаха за руските танкове: Въоръжават Украйна с летящите Javelin

България подписа решаващ меморандум за сътрудничество с Украйна

САЩ ще прехвърлят голяма партида Switchblade 600 в Украйна.

Дроновете Switchblade 600, наричани още „летящи Javelin” поради мощната им бойна глава, са предназначени да унищожават вражески танкове и бронирани превозни средства на бойното поле.

Снарядът може да остане във въздуха повече от 40 минути, докато чака целта. Обхватът на действието му е до 90 км. Това съобщава Newsweek, цитиран от blitz.bg.

Безпилотните летателни апарати (БЛА) Switchblade са една от разработките на американската компания AeroVironment. Тяхната особеност е, че могат да изпълняват ролята на маневрена ракета.

Switchblade е способен да извършва стръмни маневри във въздуха и има добри контролни характеристики. Снабден е с крила, които му позволяват да лети до далечна цел и да я атакува.

В допълнение, Switchblade може да бъде оборудван с различни видове боеприпаси, включително снаряди с контролирани предпазители, което го прави ефективно оръжие на бойното поле.

Също така, този дрон се отличава със своите компактни размери и относително ниско тегло, което го прави преносим и лесен за използване в полеви условия.

Рамщайн

Украйна е разширила програмите си за сътрудничество със страните партньори, заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров след срещата в Рамщайн.

След 16-ата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в Брюксел, можем да съобщим за някои от постигнатите споразумения.

Частичен списък на действията, предприети от страните партньори в подкрепа на Украйна:

САЩ: 200 млн. щатски долара; новият пакет от помощи ще включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и ракети, усъвършенствани авиационни оръжия и противотанкови оръжия.

Великобритания: 115 млн. евро - пълен пакет от помощ за финансиране на разминирането и поддръжката на оборудването.

Дания: доставка на F-16 в началото на 2024 г.

Финландия: нов пакет помощ на стойност 95 млн. евро.

Канада: 25 млн. долара за топли униформи за военните и подготовка за зимната кампания.

Белгия: ще обучава пилоти на F-16 и специалисти по планиране на мисии, две белгийски компании (Sabena Engineering и Patria Bec) ще предоставят значителна техническа поддръжка на флота от F-16. Белгия отново ще приеме група украински техници за обучение. От 2025 г. Белгия ще предостави на Украйна изтребители F-16.

Норвегия: 18,5 млн. долара за разминиране.

Испания: за предоставяне на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, топли дрехи за войниците и генератори за подготовка за зимата, както и 1,5 млн. евро за хуманитарно разминиране.

Германия: подсилване на украинската система с допълнителни ракети и танкове.

България: подписан е меморандум за намерения между Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на отбраната на Република България. Меморандумът определя, но не ограничава, основните области на по-нататъшно сътрудничество между страните в областта на отбраната.

Той включва, наред с другото, сътрудничество в областта на киберсигурността, стратегическите комуникации и логистичната помощ. България ще окаже съдействие за провеждане на езикови курсове за пилотите на F-16.

Литва: 2 зенитно-ракетни системи NASAMS, 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, както и генератори за ток, армейски походни легла и топли униформи за зимната кампания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Тъй, тъй

Тъй, тъй

19.10.2023 | 17:40

Украинците ще мрат, Русия ще затъва в блатото, Путин ще се въздига, всичко с акъл ще избяга къде на запад, къде в Израел, а крепостните ще се кланят, ще бият жените си и ще се напиват,

Отговори
5 4
Бай Моше

Бай Моше

19.10.2023 | 16:44

При вас, талибанските тарамбуки тези дни ще са танковете Меркава-4 и ще има изтърбушени хамазчета - приятелчетата на другаря путкин .

Отговори
5 4
Четиримата танкисти и кучето

Четиримата танкисти и кучето

19.10.2023 | 16:39

Че то останаха ли още руSSки танкчета. Наскоро другаря путкин изпращаше на стъргалото 70 годишни т-55. Има и няколко т-34 в музеите а и тачанката на петка и чапай е в готовност.

Отговори
4 6
Газа

Газа

19.10.2023 | 16:36

Значи скоро ще са при нас!

Отговори
1 2
Лдое

Лдое

19.10.2023 | 16:35

Тея дронове ги има отдавна там и да жив ташаk

Отговори
3 0
шорошоядски папагал

шорошоядски папагал

19.10.2023 | 16:27

не знам, за какви руски танкове дрънкат, Путин дръпна 20% от Украйна с руснаци и това ви е войната! Сигурно пак ни представят, как укрите ще спрат руснаците, ако настъпят за Киев с танкове, колко са велики, само че никой не настъпва!

Отговори
7 4
Константа

Константа

19.10.2023 | 15:35

Браво! Значи войната ще става все по-дълга, все по-жестока. Ще умират все повече хора, а световната криза ще се задълбочава все повече!? Докъде я докарахме? Да публикуваме "сензационни" новини, че някой щял да убива по-добре други? Дотам ли я докарахме? Това животно демокрацията било много по-страшно от комунизма!? Жалко за младото поколение!

Отговори
19 11
Спиро

Спиро

19.10.2023 | 16:22

Комунизма още е жив в Русия. там е проблема!

Отговори
6 10
От транспортния офис в Беларус

От транспортния офис в Беларус

19.10.2023 | 16:26

Прав си, ще умират повече окупатори, изнасилвачи, убийци и крадци на украински перални и хладилници втора ръка!

Отговори
8 5
Комунизъм с милиардери, с цар и боляри?

Комунизъм с милиардери, с цар и боляри?

19.10.2023 | 17:42

Това не е комунизъм, феодализъм е,

Отговори
7 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?