71

Смъртна присъда грози пленниците от"Азовстал" СНИМКА 18+

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета", цитирана от БТА.

Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес, цитиран от dnes.dir.bg.

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" - законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията й отговаря на позицията на властите - те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване - или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
сърбин

сърбин

19.05.2022 | 15:09

Пуцай куме, пуцай наред!

Отговори
4 2
Сем

Сем

19.05.2022 | 14:01

Ега ти и плъховете.Много бе!Продължават да се измъкват като свински черва.Че то-какво излиза,цялата армия се е крила под полите на женурята.

Отговори
6 4
УкроНюз

УкроНюз

19.05.2022 | 11:38

САЩ спират доставките на РСЗО за нацистите, шубето е голямо. Май и военна помощ не помага.

Отговори
14 7
Минава и още как

Минава и още как

19.05.2022 | 11:28

Мариуполци знаят много добре, какви са ги вършели нацистите.

Отговори
10 7
Поехали

Поехали

19.05.2022 | 11:17

в Москву перед военным судом !

Отговори
8 7
НЕ МИНАВА!!!

НЕ МИНАВА!!!

19.05.2022 | 10:44

Смъртна присъда, за това, че са защитавали Родината си, семействата си, Дома си и Вярата си?

Отговори
8 15
Не затова

Не затова

19.05.2022 | 11:26

Ами затова, че са убивали цивилни.

Отговори
13 6
???

???

19.05.2022 | 12:11

Кадировците цивилни ли са?

Отговори
5 9
Има за какво

Има за какво

19.05.2022 | 10:24

Не случайно при пленяването им,се оказа,че телефоните на много от тях са счупени предварително.

Отговори
14 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?