2374
Следвайте ни

Случаят "Щъркелово гнездо" ще бутне имунитета на Бабиш

viber icon

Прокуратурата в Прага внесе в комисията по имунитета на Камарата на депутатите (долната камара) на парламента на Чехия наказателното дело срещу премиера на страната Андрей Бабиш. Той е заподозрян в злоупотреба с дотации от фондове на ЕС в размер на 50 млн. крони, получени незаконно от свързаната с него компания „Щъркелово гнездо“, съобщи irozhlas.cz. В началото на ноември в долната камара на парламента беше изпратено прокурорско искане за сваляне на депутатския имунитет на Бабиш.

Членовете на комисията имат три седмици да проучат делото. Бабиш категорично отрича да има вина, заявявайки, че е преследван заради политическата си дейност, а делото е поръчково и напълно скалъпено.

Решението да се обърне към парламента е на водещия прокурор Ярослав Шарок. След проведените на 8 и 9 октомври избори за долната камара на парламент Бабиш бе избран за депутат. На 20 септември полицията предложи за трети път да привлече към наказателна отговорност премиера на Чехия по делото с дотациите за „Щъркелово гнездо“. Обвинения са повдигнати и на бившата сътрудничка на Бабиш Яна Майерова. Защитата на двамата настоява делото да бъде прекратено.

Следствието срещу компанията, която по информация на местните медии, фактически е собственост на доларовия милиардер Бабиш, продължи три години и приключи през 2019 г. със заключението, че дотациите са получени чрез измама. В тази връзка Бабиш припомни, че след това делото е прекратено от прокуратурата, а сега политическите му противници се опитват отново да го „съживят“.

Скандалът около компанията преди повече от четири години доведе до оставката на Бабиш като министър на финансите в правителството на тогавашния премиер Богуслав Соботка. Малко по-късно фирмата се отказа от дотациите и върна получените от фондовете сума.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?