49

Случаите на ХИВ се увеличават след пандемията от COVID-19

Между 38 и 40 милиона души по света са носители на ХИВ/СПИН инфекция. 

От началото на 2023 година в България са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни лица, а в периода 1986 г. – 24 ноември 2023 г. в България са регистрирани 4276 лица с ХИВ инфекция, сочи статистиката.

НТВ

Близо 91 процента от новорегистрираните в България пациенти с ХИВ са инфектирани по сексуален път, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

В България функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, които са към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания.

Напоследък всяка седмица се откриват нови случаи. Освен това повечето от тези пациенти са открити случайно, защото по време на пандемията броят на хората, които се тестваха за ХИВ, е намалял драстично.

НТВ

Пред турският новинарски канал НТВ, преподавателят от факултета по медицина на университета Коджаели проф. д-р Съла Акхан заяви: „1-2 нови пациенти идват в поликлиниката всяка седмица. Някои от тях са хора, които наистина са в началото на заболяването, а други са хора, които се диагностицират много късно. Всъщност ние ги намираме в напълно различни отделения с напълно различни оплаквания. Защото те са приети в тази болница за други изследвания, но случайно е констатирано, че тяхната ХИВ инфекция е потвърдена." Броят на подобни пациенти е голям. 

Докато броят на случаите намалява в световен мащаб, ситуацията на Балканите и в Турция има негативна картина.

Много е важно насърчаване на тестването. Защото има много хора, които имат инфекцията и продължават да я предават, като в същото време те не го знаят. Следователно това е като скрита пандемия. Така охарактеризираме ситуацията помежду ни“, допълни тя.

НТВ

Професорката допълни, че „страхът да не бъдат стигматизирани и дискриминирани“ кара онези, които подозират болестта, да стоят далеч от тестването и да не получат диагноза. „ХИВ е такава коварна инфекция, че позволява да се поддържа нормален живот в продължение на 10 години без никакви оплаквания. Но през това време тя изтощава имунната система. Има постоянна война в организма, а заразеният дори не подозира за това. Това се нарича имунно стареене

НТВ

„Хората трябва да отидат в анонимни центрове за тестване и да направят това лесно, защото това също е борба“, предупреди д-р Акхан.

ХИВ причинява имунна недостатъчност. Ранната диагностика и редовното лечение позволяват на пациентите вече да живеят съвсем нормално, като въобще не представляват опасност да околните. По данни от миналата година в Турция има 35 807 души, живеещи с ХИВ. Напредналият стадий на инфекцията, причинена от ХИВ, се нарича СПИН.

ХИВ унищожава CD4 Т клетките в кръвта, които са бели кръвни клетки. Те играят основна роля в подпомагането на тялото да се бори с болестите. Колкото по-малко CD4 Т клетки има човек, толкова по-слаба става неговата имунна система.

Възможно е да имате ХИВ инфекция със слаби или никакви симптоми в продължение на години, преди да се развие в СПИН, крайния стадии на заболяването. СПИН се диагностицира, когато броят на CD4 Т клетките падне под 200 или когато е налице усложнение, като сериозна инфекция или рак.

Вирусът все още няма лечение и остава хронично в тялото на човека за цял живот, но с лекарства той се контролира до минимални стойности.

Така носителят на ХИВ не може да предава вируса на своите партньори. Заразените, лекувани жени вече могат да имат бременност, без новороденото бебе да е носител на болестта. 

НТВ

ХИВ вирусът се предава чрез кръвта, спермата, вагиналните течности, кърмата и ректалните течности на заразен човек, който не се лекува. Хората от всякакъв пол могат да се заразят с ХИВ и да разпространят вируса на ХИВ, причинявайки СПИН. Правенето на незащитен секс и споделянето на игли за приемане на наркотици се считат за най-честите начини за разпространение на ХИВ.

ХИВ вирусът, който не може да премине през кожата, освен ако няма порязване или рана, може също да премине от нелекувани бременни жени на бебета.

Препоръчително е всички жени в репродуктивна възраст да бъдат информирани за СПИН и да се изследват. Рискът от заразяване може да бъде предотвратен до голяма степен чрез прилагане на превантивно медикаментозно лечение на бременната майка и бебето след раждането.

Човек, заразен с ХИВ вируса, получава треска, изпотяване, обрив, болки в гърлото, умора и язви в устата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?